Wat is orange wine?
Glashelder!
Lekker eten, daar hoort ook iets lekkers om te drinken bij. Culi-journalist Marlies beantwoordt nuchter alle vragen over de meest uiteenlopende dranken. Deze keer: wat is ‘orange wine’?
Rode, witte en rosé wijn kenden we al, maar al een poosje verschijnt er op de wijnkaart nu ook oranje wijn (orange of amber wine). Maar wat voor wijn is dat nu precies en vanwaar komt die gekke kleur?
Hoe wordt orange wine gemaakt?
De kleur van wijn wordt bepaald door de druif en de manier van wijn maken. Het is de schil van een druif die al dan niet kleur zal afgeven. Blauwe druiven zorgen voor de kleur in rode wijn en rosé wijn. Hoe langer je de schil van de druiven mee laat macereren (trekken in het druivensap), hoe donkerder de wijn. Let wel, de ene blauwe druivensoort geeft meer kleur af dan de andere.
Pers je de druiven echter heel zachtjes, dan kun je van blauwe druiven ook witte wijn maken. Denk maar aan een blanc de noirs champagne. Meestal worden witte wijnen echter van witte druiven gemaakt en zorgen witte druiven enkel voor witte wijnen.
Waarom is de wijn oranje?
Doorgaans vindt er geen contact plaats tussen de schil van de witte druif en het sap. Dat komt doordat de wijnwereld sterk beïnvloed is door Frankrijk, waar de stijl van witte wijn meestal frisser is en de wijnmaker geen tannines wil die zich in de schil van de druif bevinden. Echter, in oude wijnlanden zoals Georgië laten ze al eeuwenlang de schil van witte druiven macereren in hun druivensap. Dat geeft een donkerdere kleur die neigt naar diepgeel tot zelfs oranje en zorgt voor tanninevorming, wat een droger gevoel geeft aan je tandvlees en wangen.
Wit én rood
Orange wine is dus een witte wijn, gemaakt zoals een rode wijn. Dat maakt dat die ook steviger is van smaak en goed past bij een zwaarder gerecht zoals vlees of kruidige bereidingen zoals curry. Omdat oranje wijn al eeuwen gemaakt wordt in Georgië en ze daar ook veel natuurwijnen maken, worden de twee soms door elkaar gehaald. Maar oranje wijn hoeft geen natuurwijn te zijn. Als dat wel zo is, wordt de oranje wijn vaak een beetje geoxideerd, waardoor de kleur nog donkerder wordt.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!