Meest recente artikelen

Haal meer uit je vanillestokjes

Gebruik ze tot het laatste kruimeltje

Haal meer uit je vanillestokjes Artikel

Ah, verse vanille: een echte smaakmaker voor zoete én hartige gerechten. Meestal gebruik je enkel de zaadjes die je uit de vanillestokjes schraapt, maar je kunt er nog zoveel meer mee doen!

Wie regelmatig bakt, weet het wel: vanillestokjes zijn behoorlijk duur! Je kunt ze dus maar best tot de laatste kruimel gebruiken. Hieronder vind je onze tips.

Als smaakmaker

Laat het gebruikte vanillestokje drogen en mix het fijn in een koffiemolen of een kleine mixer. De vermalen stokjes kun je zo als smaakmaker verwerken in allerlei gerechten. Lege vanillestokjes kun je ook meekoken mee in stoofpotjes, pudding of confituur om er nog het allerlaatste beetje smaak uit te halen.

Vanillesuiker

Stop leeggeschraapte vanillestokjes in een pot fijne suiker. Voor je het weet, heb je vanillesuiker. Vul de pot gewoon regelmatig aan met suiker en met gebruikte, afgespoelde en gedroogde stokjes. Véél goedkoper dan de vanillesuiker die je in de winkel koopt!

Vanille-extract

Maak je eigen vanille-extract: spoel 3 tot 5 gebruikte vanillestokjes goed schoon. Je kunt ze laten drogen en tot je er genoeg hebt om te gebruiken. Halveer ze in de lengte en doe ze in een glazen flesje. Overgiet met 250 ml wodka, rum of brandewijn en zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn. Laat minstens een maand trekken op een koele, donkere plek. Hoe langer je ze laat trekken, hoe sterker de smaak wordt. Schud het flesje af en toe een keer. Haal als het extract klaar is de stokjes uit de alcohol en giet het extract over in een mooi flesje. Ook leuk als cadeautje!

Vanillezout

Al eens vanillezout geprobeerd? Als smaakmaker is dat heerlijk in visgerechten, bijvoorbeeld bij deze tartaar van sint-jakobsvruchten. Alles wat je moet doen, is wat zeezout mengen met het restje vanillezaadjes uit de peul, en eventueel nog enkele andere smaakmakers zoals geraspte citroenschil of kaneel.

De lekkerste recepten met vanille

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen