Meest recente artikelen

Doe je de afwas beter in de vaatwasser of met de hand?

De duurzaamste keuze

Doe je de afwas beter in de vaatwasser of met de hand? Artikel

Een vaatwasser kan je veel moeite en tijd besparen, maar is het ook een duurzame en hygiënische keuze? Of kun je die borden toch beter even met de hand afwassen?

Waterverbruik

Je zou denken dat een vaatwasser veel meer water gebruikt dan een handafwas, maar dat is niet zo. Je verbruikt gemiddeld 10 liter water per afwasbeurt in beide gevallen. Gaat je afwasmachine al enkele jaren mee? Dan kan het wel zijn dat die niet zo zuinig is. Oude vaatwassers gebruiken zo'n 17 liter water per afwasbeurt. Vergeet natuurlijk niet dat sommige dingen niet in de vaatwasser mogen.

Energieverbruik

Veel vaatwassers doen je afwas op 70 tot 95 graden terwijl 40 graden eigenlijk voldoende is om de afwas schoon te krijgen (tenzij er aangekoekte resten op zitten). Warm water gebruiken kost veel energie. Minder warm water gebruiken, zoals bij een handafwas, is dus een duurzamere keuze. Toch moet je niet uit het oog verliezen dat je water voor de afwas met de hand ook moet verwarmen, en als dat met een elektrisch toestel gebeurt, is dat soms zelf slechter voor het milieu. Ook als je de vaat voorspoelt met veel warm water, of afwast onder de lopende kraan in plaats van in de gevulde gootsteen, kan een vaatwasmachine een betere keuze zijn. Bovendien hebben de meeste moderne vaatwassers een ecofunctie, waarmee je het energie- en waterverbruik kunt inperken.

Je vaatwasser efficiënt gebruiken, kan ervoor zorgen dat je de machine minder vaak moet gebruiken. Lees hier hoe je meer in je vaatwasser krijgt en hoe je bestek juist in de vaatwasser plaatst.

Zuinig zijn

Met de hand afwassen blijft dus de beste keuze voor het milieu. Op voorwaarde dat je koud voorspoelt en weinig afwasmiddel gebruikt, tenminste. Wil je toch een machine gebruiken, maar wat energie besparen? Zet je vaatwasser dan pas aan wanneer hij helemaal vol is (Hier lees je wat slimme mensen doen wanneer ze de vaatwasser inladen). Spoel je borden op voorhand al wat af om geurtjes te voorkomen. Ruikt de vaatwasser toch niet zo fris? Zo krijg je een schone afwasmachine in 1, 2, 3. Tijd voor een nieuw toestel? Dan is eentje met een A+++ label natuurlijk de duurzaamste keuze.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen