Meest recente artikelen

De keuken van Normandië: wat eten ze daar?

Bienvenue en Normandie!

De keuken van Normandië: wat eten ze daar? Artikel

De Fransen uit het zuiden vinden Normandië te koud en niet Frans genoeg, maar de inwoners zelf zijn trots op hun streek en hun keuken... en terécht. Deze parel aan de kust staat bekend om haar rijkelijke gerechten. Perfect voor levensgenieters!

Appelen à volonté

In Normandie worden veel appelen geteeld. Daar worden niet alleen de lekkerste Normandische appeltaarten mee gebakken, ze worden ook gebruikt om sap, cider of calvados van te maken.

De beste boter

De wereldberoemde 'beurre' en 'crème d'Isigny' komen van deze streek. Geen wonder dat de locals geen olijfolie gebruiken. Hier wordt royaal gekookt met boter en room, wat de gerechten hun typische rijkelijke smaak geeft. Wie boter en room zegt, kan natuurlijk niet voorbijgaan aan de bekende Normandische kazen, zoals Camembert, Neufchâtel, Pont-l'Évêque en Livarot. Stuk voor stuk overheerlijke kazen die overal ter wereld gesmaakt worden.

Vlees én vis

Op het menu vind je klassieke gerechten met zowel vlees en gevogelte als vis. Er wordt gekookt met verschillende soorten lokaal vlees: rundvlees, lamsvlees van de Mont Saint-Michel, konijn en natuurlijk ook de befaamde kip uit de Vallée d'Auge. Het aanbod aan ingrediënten is enorm. Het typische stoofpotje met kip, spek en cider verenigt die heerlijke lokale smaken. Ook de ruwe kust zorgt voor een ongelooflijke culinaire rijkdom. In de plaatselijke bistro's of in je eigen keuken kun je genieten van lekkers uit de zee: verse mosselen, oesters, sint-jakobs-vruchten, langoustines, tarbot… elke visliefhebber komt hier aan zijn trekken.

Soep deluxe

De beste vissoep typisch voor Marseille? Daar denkt men in Normandië anders over. Toen in de jaren zestig van de vorige eeuw de zuiderse stad geroemd werd om haar bouillabaisse, maakte Georgette Maurice in Dieppe gewoon haar eigen versie. Ze gaf de soep dezelfde naam als haar restaurant: La Marmite Dieppoise. Georgette gebruikte geen bijvangst, maar ging wel voor lokale vissen van topkwaliteit als tarbot, tong en rode poon. Verder deed ze er nog prei, selder en verse kruiden bij, met natuurlijk crème fraîche voor de afwerking. Intussen bestaan er verschillende variaties op het recept, maar het gaat steeds om een rijkelijke vissoep met verse room. Je kunt de originele soep nog steeds eten in het restaurant.

Een (oester)bank vooruit

Wie langs de prachtige Normandische kust wandelt, zal zijn ogen de kost kunnen geven aan de prachtige oesterbanken. Oesters zijn een echte delicatesse, maar hier kun je ze nog best goedkoop eten. Neem een oestermesje mee en koop een dozijn oesters aan één van de vele kraampjes of viswinkels. Met een glas wijn erbij proef je la douce France op haar best. Of gratineer ze in de oven met wittewijnsaus en kaas: lekker tijdens de koude wintermaanden! Wist je trouwens dat een parel in een oester gevormd wordt door een klein zandkorreltje dat in de oester blijft hangen? Door de deining van de zee en de wrijving van de korrel over de parelmoeren binnenkant van de schelp ontstaat er langzaam maar zeker een parel. Wonderlijk toch?

Nog een dessertje, iemand?

Wie Normandië bezoekt, moet steevast een plekje vrijhouden voor het dessert. Niet alleen de eerder genoemde Normandische appeltaart is legendarisch, ook de met calvados geflambeerde pannenkoeken met appel en de bekende 'teurgoule' of rijstpudding zijn héérlijk. Oh, en neem zeker een potje 'caramel d'Isigny' mee naar huis. Zo lekker!

Heerlijke recepten uit Normandië

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen