Meest recente artikelen

6 dingen waarvan je niet wist dat je ze kon klaarmaken in de airfryer

Haal die krachtpatser snel boven!

  • Deel dit artikel:
6 dingen waarvan je niet wist dat je ze kon klaarmaken in de airfryer Artikel

De airfryer is een van de keukentools die we het vaakst gebruiken: hij is sneller voorverwarmd dan een oven, verbruikt minder energie, én klaart het klusje een stuk vlotter. Wist je al dat je ook deze dingen kunt klaarmaken in de heteluchtfriteuse?

Dat je er zalige scampi’s, gehaktbrood en zelfs eieren in kunt maken, wist je misschien al. Maar laat je airfryer eens extra verrassend uit de hoek komen en probeer deze recepten ook eens uit:

1. Gebakken brie

airfryer verrassend

Een snelle, winterse snack die bij iedereen in de smaak valt, dat moet wel gesmolten brie zijn! Serveer met grissini of kraakvers stokbrood.

Zo maak je het:

  1. Verwarm de airfryer voor op 190°C.
  2. Verwijder de plastic verpakking van de brie.
  3. Zet de brie in z’n houten verpakking in het mandje van de airfryer. Het deksel hoeft er niet op. Je kunt de brie ook op een bakpapiertje in de mand zetten.
  4. Laat 8 à 10 minuten bakken tot de kaas gesmolten is in het midden.

TIP: Bestrooi de kaas ook eens met gesuikerde noten (zie voorbeeld 6).

2. Portobello’s

airfryer verrassend

Portobello’s bakken in de pan is niet eenvoudig: er komt vaak zoveel vocht vrij, dat het lastig is om een krokant resultaat te krijgen. Gelukkig lukt het in de heteluchtfriteuse een stuk vlotter!

Zo maak je het:

  1. Verwarm de airfryer voor op 190°C.
  2. Bestrijk beide kanten van de portobello’s met een mengsel van olijfolie, peper, zout en lookpoeder.
  3. Leg de portobello’s met de onderkant naar boven in het mandje van de airfryer. Laat 5 minuten bakken.
  4. Draai de portobello’s voorzichtig om en laat nog eens 3 minuten bakken.

TIP: Je kunt de portobello’s zo eten, maar met een smaakvolle topping zijn ze ook héérlijk. Hier vind je inspiratie.

3. Croque-monsieur

Croquejes: is er een lekkerdere lunch? Natuurlijk kun je een grill of je vertrouwde croque-monsieurmachine gebruiken, maar in de airfryer ben je ook zonder extra vetstof zeker van een knapperig, goudbruin resultaat.

Zo maak je het:

  1. Verwarm de airfryer voor op 190°C.
  2. Maak je croques klaar zoals je anders zou doen.
  3. Leg ze in de airfryer en laat ze 3 minuten bakken.
  4. Draai om en laat opnieuw 3 à 4 minuten bakken.

TIP: Experimenteer met de temperatuur om jouw geprefereerde resultaat te krijgen.

4. Gefrituurde tofoe

airfryer verrassend

Tofoe smaakloos? Dan heb je dit recept nog niet geprobeerd! ‘t Is zonder twijfel onze favoriete manier om tofoe klaar te maken – en ‘t is bijna beschamend makkelijk ;-).

Zo maak je het:

  1. Laat een pakje tofoe goed uitlekken, wikkel het in keukenpapier en zet er een zwaar voorwerp op. Laat ten minste 10 minuten staan.
  2. Maak ondertussen de marinade:
    Pel en rasp 1 teentje knoflook en een stuk gember van zo’n 2,5 cm lang.
    Snipper een lente-uitje fijn.
    Voeg 60 ml sojasaus, 2 el rijstazijn, 1 kl sesamolie en 1 kl suiker toe. Meng tot de suiker opgelost is.
  3. Snij de uitgelekte tofoe in blokjes en marineer ze zo’n 10 minuten in 3 el van de marinade. Verwarm de airfryer intussen voor op 200°C en vet de bodem lichtjes in.
  4. Haal de blokjes tofoe uit de marinade en wentel ze in een mengsel van 1 el maïszetmeel en 0,5 kl zout.
  5. Leg een laagje tofoeblokjes in de airfryer en laat 13 minuten bakken.
  6. Schep ze om en laat verder bakken, zo’n 10 minuten, tot ze een goudbruine kleur hebben.

TIP: Je kunt de marinade nog enkele dagen bewaren in de koelkast.

5. Wentelteefjes

De perfecte wentelteefjes zijn knapperig vanbuiten en lekker zacht en romig vanbinnen. Dé manier om keer op keer een perfect resultaat te krijgen? Je raadt het al: de airfryer. Verrassend, toch?

Zo maak je het:

  1. Verwarm de heteluchtfriteuse voor op 200°C.
  2. Meng 2 el maïszetmeel, 2 el poedersuiker, 1 kl kaneel en een snuifje zout met 4 grote eieren, 4 el gesmolten boter en 150 ml volle melk.
  3. Vet de bodem van het mandje lichtjes in, of gebruik bakpapier.
  4. Wentel twee dikke sneden brood in het mengsel, laat even uitlekken en leg dan in de airfryer.
  5. Laat 4 minuten bakken tot de bovenkant goudbruin is.
  6. Draai om en laat nog eens 3 à 6 minuten bakken.

TIP: Laat de sneetjes brood niet te lang weken; zo worden ze niet té slap.

6. Gesuikerde noten

airfryer verrassend

Zalig, zo’n herfstsnoepje: gesuikerde noten zijn superlekker! Ze zijn top als snack op zich, al voegen we ze ook vaak toe aan salades en desserts.

Zo maak je het:

  1. Leg bakpapier in het mandje van de airfryer en laat voorverwarmen op 160°C.
  2. Meng een eiwit, 3 el bruine suiker, 2 el ahornsiroop en kruiden naar keuze (wij houden van een mengsel van kaneel en nootmuskaat).
  3. Voeg 150 g noten naar keuze toe aan het mengsel en zorg ervoor dat alle noten een laagje krijgen. Laat even uitlekken.
  4. Leg een laagje noten in de airfryer en bak 5 à 7 minuten.
  5. Schep de noten op een bord met bakpapier, besprenkel met zout en laat afkoelen. Als ze afgekoeld zijn, kun je ze in stukjes breken.

TIP: Je kunt bijna alle noten van een suikerlaagje voorzien, maar wij zijn in het bijzonder dol op walnoten en pecannoten.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen