Meest recente artikelen

Welke soorten ovens bestaan er?

En wat zijn hun pro's en contra's?

  • Deel dit artikel:
Welke soorten ovens bestaan er? Artikel

Heb je een nieuwe oven nodig, maar heb je geen flauw idee welke je best kiest? Wij maakten een lijstje van de meest voorkomende exemplaren en hun voor- en nadelen. Zo kun je straks een gerichte keuze maken!

6 soorten ovens en hun voor- en nadelen

Oven met boven- en onderwarmte

De gouden oude tussen alle soorten ovens. De naam zegt het zelf al: in deze ovens komt de warmte van boven en onder. De meeste (oudere) ovens zijn exemplaren met boven- en onderwarmte.

Deze soorten ovens zijn prima voor wie vooral brood en taart bakt. Wil je ook vaak andere gerechten klaarmaken in je oven, dan kies je misschien beter voor een ander exemplaar.

Voordelen:

  • Je kunt de temperatuur heel plaatselijk regelen. Meer bovenwarmte zorgt bijvoorbeeld voor een krokant korstje op een gratin, terwijl meer onderwarmte een knapperige taartbodem verzekert.
  • Dit is de standaardoven waarvan de meeste recepten uitgaan.

Nadelen:

  • De temperatuur is niet overal in je oven dezelfde.
  • Verbruikt meer energie.

Heteluchtoven

In een heteluchtoven wordt de warmte door middel van een ventilator door heel de oven verspreid waardoor de temperatuur in de hele oven dezelfde is. Daardoor maakt het niet uit waar je een gerecht in de oven zet, en kun je dus meerdere schotels tegelijk in je oven plaatsen.

Opgelet: de temperatuur die een recept aangeeft, moet je soms een beetje aanpassen als je met een heteluchtoven werkt. Hier vind je een handige omrekentabel.

Voordelen:

  • Verbruikt minder energie dan een traditionele oven.
  • De temperatuur is overal dezelfde.

Nadelen:

  • Temperatuur is niet plaatselijk te regelen.
  • Niet de standaardoven in recepten.

Microgolfoven

Een microgolfoven is eigenlijk geen typische oven. Je gaart er voedsel mee op een erg speciale manier: er wordt gebruik gemaakt van microgolven, een soort van elektromagnetische straling, om je eten te bereiden. Vroeger werd er weleens geopperd dat die straling schadelijk zou kunnen zijn voor je eten, maar die mythe werd al meermaals doorprikt.

Wij gebruiken de microgolfoven vooral om eten op te warmen of te ontdooien. Om gerechten klaar te maken, vinden we ‘m minder geschikt.

Voordelen:

  • Magnetrons zijn goedkoop.
  • Ze zijn meestal erg gebruiksvriendelijk.

Nadelen:

  • Niet erg geschikt voor de bereiding van gerechten.
  • Vaak klein van formaat.

Combi-oven

Combi-ovens zijn ovens die zowel een oven- als een microgolffunctie hebben, die je vaak ook nog eens tegelijkertijd kunt gebruiken. Op die manier kun je een pak tijd besparen.

Voordelen:

  • Goedkoper dan een aparte oven en microgolfoven.
  • Meestal groter dan een microgolfoven.

Nadelen:

  • Enkel mogelijk in inbouwovens.

Stoomoven

Stoomovens maken gebruik van stoom om voedsel te garen. Je hoeft daarbij geen extra vetstof te gebruiken, dus het is een prima optie voor wie graag gezond eet. Er bestaan ook heteluchtovens met een stoomfunctie, die aan het begin van het garingsproces stoom afgeven om bijvoorbeeld brood extra krokant te maken of een ovenschotel lekker sappig te houden.

Voordelen:

  • Geen extra vetstof nodig.

Nadelen:

  • Duurder dan een traditionele oven.
  • Je moet het overtollige water na elk gebruik verwijderen.

4D-oven

Een 4D-oven is eigenlijk een heteluchtoven die extra nauwkeurig werkt: de warmte wordt met andere woorden nóg gelijkmatiger over de oven verdeeld. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van een ventilator die in verschillende richtingen draait. Omdat dit vrij nieuwe soorten ovens zijn, zijn ze dikwijls voorzien van nog veel andere snufjes, zoals apps.

Voordelen:

  • Bakt heel nauwkeurig.
  • Vaak met extra snufjes.

Nadelen:

  • Duurder dan een traditionele heteluchtoven.

Wat is pyrolyse?

Verschillende soorten ovens hebben tegenwoordig een pyrolyse-functie. Dat wil zeggen dat ze zelfreinigend zijn. En dat reinigen gebeurt op een heel speciale manier: de temperatuur in de oven wordt zodanig hoog (soms tot wel 500°C), dat al het vuil en vet verbrand wordt tot as. Na afloop hoef je enkel nog het stof weg te vegen. Handig!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen