Meest recente artikelen

Grillen is gezond en dit is waarom

Kies verstandig

  • Deel dit artikel:
Grillen is gezond en dit is waarom Artikel

Wij zijn overtuigd: grillen is een van de gezondere manieren om te koken. Maar je moet wel goed weten hoe het werkt en wat je vooral níét moet doen. Deze tips zetten je op weg.

Grillen is gezond want…

  • Je hoeft niet veel vet te gebruiken. Wat je gaat bakken lichtjes inwrijven met olie en/of een lichte marinade is voldoende. Daardoor is grillen een prima idee als je wat kilootjes kwijt wilt.
  • Gebruik je een grillpan, dan loopt overtollig vet ook nog eens weg tussen de ribbeltjes. Zo krijg je minder vet binnen dan wanneer je zou bakken in een gewone pan.
  • Grillen gebeurt – of het nu in de grillpan of op de barbecue is – op hoge temperaturen. Dat zorgt ervoor dat hetgene wat je gaat grillen, meteen dichtgeschroeid wordt en er weinig vocht, vitamines en mineralen verloren gaan.
  • Behalve vlees en vis, kun je ook groenten grillen: het zorgt voor afwisseling – je wilt nu eenmaal niet elke dag slaatjes of gekookte groenten eten – én bovendien gaan door de korte bereidingstijd weinig voedingsstoffen verloren.
  • Doordat meer voedingsstoffen en dus ook meer smaak behouden blijven tijdens het grillen, heb je minder behoefte aan sausjes en andere vette smaakmakers. Daardoor krijg je automatisch minder calorieën binnen. Probeer een keertje een van deze slanke sausjes bij je grillgerechten.

Is grillen altijd gezond?

Het antwoord is nee. Hét grote gevaar van grillen is dat voedingsmiddelen verbranden door de hoge temperatuur. Daardoor kunnen ze schadelijke stoffen zoals acrylamide en PAK’s bevatten. Die kunnen kankerverwekkend zijn en zijn dus absoluut te vermijden: snij verbrande stukjes (daarmee bedoelen we: zwart) altijd weg. Vermijd daarom als je grillt op de barbecue direct contact tussen de voedingsmiddelen en de vlammen: begin pas te bakken als de kolen witgloeiend zijn of, nog beter, gebruik gewoon een grillpan op het vuur of een elektrisch grilltoestel. Het risico op verbranden wordt zo veel kleiner.

Een ander gevaar van grillen is dat het vlees of de vis wel gaar zijn aan de buitenkant, maar binnenin nog rauw zijn. Leg daarom geen te dikke stukken op de grill en laat ze na het dichtschroeien nog zachtjes verder garen op een lager vuur – in de oven bijvoorbeeld, of op een stuk van de barbecue waar een minder dikke laag kolen ligt.

En ten slotte: het hangt er natuurlijk ook vanaf wát je op de grill gooit. Worst of spek blijven vet vlees en doen niet veel goeds voor je lijf, ook niet als je ze grilt. Kies liever voor mager vlees, kip of vis, of waarom eens geen groenten? Paprika, courgette, venkel, bloemkool, champignons… Ze zijn allemaal prima geschikt én heerlijk op de grill. Geef er nog een fris slaatje bij on the side, en het is helemaal feest.

Nog op zoek naar een grillpan? Dit is de keuze van de redactie

groenten in de grillpan Beka Libelle Lekker Shop

De Libelle Lekker redactie koos voor de extra grote grillpan van BEKA met antiaanbaklaag en afneembare handgrepen omwille van het handige grote formaat (ze is 47 cm lang, je kunt er dus heel wat tegelijkertijd in grillen). Toch is ze, doordat ze van aluminium gemaakt is, niet te zwaar en is ze makkelijk te hanteren. De pan is geschikt voor alle vuren én mag in de oven (tot 180°C). Ze wordt geleverd met 2 duurzame siliconen afwassponsjes zodat je je pan ook makkelijk kunt schoonmaken.

€ 74,95 voor de grillpan met 2 siliconen afwassponsjes, in de Libelle Lekker Shop.

Hier zijn alvast wat gezonde grillgerechten om uit te proberen

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen