Meest recente artikelen

Je grillpan schoonmaken: zo doe je dat

Geef je pan een lang leven

Je grillpan schoonmaken: zo doe je dat Artikel

Het moeilijkste aan grillen is: de grillpan terug schoon in de kast krijgen. Hoe zorg je ervoor dat je je pan op de juiste manier schoonmaakt zodat ze lekker lang meegaat?

Bakken in een grillpan heeft het voordeel dat je stukje vlees, vis of groenten op een slankere manier bereid wordt: het ligt niet in een laagje vet op de bodem van een pan te bakken, maar op ribbeltjes waardoor het met minder vet in aanraking komt. Maar juist die ribbeltjes zijn het probleem als je klaar bent met grillen: er blijft van alles tussen plakken. Hoe zorg je er dus voor dat die pan toch brandschoon weer de kast in gaat?

Je hebt een grillpan met antiaanbaklaag

 1. Giet eerst en vooral het vet dat nog in de pan staat, eruit. Laat de pan afkoelen. Vervolgens giet je een bodempje warm water met een scheutje afwasmiddel in je pan. Laat even losweken. Giet nooit koud water in een hete pan: dat kan je pan doen kromtrekken of de antiaanbaklaag beschadigen.
 2. Maak vervolgens de aangebakken restjes los met een sponsje van niet-krassend materiaal: een siliconen sponsje bijvoorbeeld – dat heeft langere siliconen ‘haartjes’ waar je zachtjes mee kunt scrubben zonder krassen in je pan te maken. Omdat je pan een antiaanbaklaag heeft, zou dit redelijk makkelijk moeten gaan. Gebruik nooit staalwol of andere krassende materialen, die beschadigen de antiaanbaklaag en je pan wordt zo onbruikbaar. Nylon- of siliconensponsjes zijn prima geschikt voor pannen met een antiaanbaklaag. Een siliconensponsje gaat extra lang mee, houdt geen bacteriën of geurtjes vast en kun je bovendien mee in de vaatwasser stoppen om schoon te maken, superhandig.
 3. Spoel de pan met schoon, warm water. Zie je toch nog enkele aangebakken restjes die je sponsje niet heeft kunnen losmaken, laat de pan dan een nachtje weken in water met wat afwasproduct. Herhaal de behandeling met het sponsje.
 4. Soms blijft er nog een plakkerig laagje vet achter, dit kun je indien nodig verwijderen door je pan te vullen met kokend water en daar 100 ml azijn bij te doen. Laat een halfuurtje staan, spoel de pan met schoon water en droog ze goed af. Klaar!

Je hebt een grillpan van gietijzer

 1. Giet achtergebleven vet uit de nog warme pan. Verwijder al zo veel mogelijk vet met een stukje keukenpapier.
 2. Giet warm water in je pan en zet ze enkele minuten terug op het vuur. Het kokende water zal de meeste restjes losmaken. Schraap ze eventueel wat los met een houten lepel. Giet het vieze water uit de pan en laat afkoelen.
 3. Anders dan voor de grillpan met antiaanbaklaag, gebruik je voor een gietijzeren exemplaar géén zeep: door je pan te gebruiken komt er een laagje vet op dat steeds dikker wordt en als een natuurlijke antiaanbaklaag werkt. Wanneer je zeep gebruikt, verwijder je dit ‘beschermlaagje’ en kan je pan gaan roesten. Om dezelfde reden laat je een gietijzeren grillpan nooit een nachtje weken.
 4. Strooi wat grof zout of keukenzout in de pan en doe er vervolgens een klein beetje warm water bij zodat je een papje krijgt. Wrijf dit papje met een nylon borstel of een siliconensponsje over de hele pan, goed tussen de ribbeltjes. Schuur alle aangebakken restjes weg.
 5. Spoel de pan schoon met heet water.
 6. Wrijf de pan goed droog en laat ze daarna nog aan de lucht drogen.
 7. Wrijf ze in met een beetje neutrale olie vooraleer je ze weer in de kast zet.

 

En dé belangrijkste tip als het gaat over je grillpan schoonmaken?

Onthoud één ding: de vaatwasser is de grootste vijand van je grillpan! Vaatwasproducten zijn tegenwoordig zo sterk, dat ze de antiaanbaklaag van je pan kunnen beschadigen en roest kunnen veroorzaken in je gietijzeren pan doordat het beschermlaagje weggewassen wordt. Dat zou zonde zijn, want goed onderhouden gaat je pan je hele leven lang mee.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen