Meest recente artikelen

7 dingen die je nooit in de vaatwasser mag stoppen

Opgepast!

7 dingen die je nooit in de vaatwasser mag stoppen Artikel

Eten, afwas verzamelen en alles de vaatwasser in. Heerlijk toch, die afwas zelf niet hoeven doen! Stop, die bel zullen we toch even moeten doorprikken! Je mag namelijk niet ál je keukenmateriaal in de vaatwasser stoppen. Ja, je moeder had gelijk!

1. Kristal

Kristal is erg kwetsbaar en kan breken door de warmte van de vaatwasser. Bovendien kan je schitterende kristal zijn glans verliezen en dof worden na verloop van tijd. Niet doen dus! Toch al doffe glazen? Dit artikel kan soelaas bieden.

2. Aluminium, koper en tin

Producten uit aluminium, koper of tin kunnen verkleuren in de vaatwasser. Was ze dus liever met de hand af. Je wilt toch zo lang mogelijk de glans op je koperen pannen bewaren, of niet soms?

3. Je goede koksmessen

Een goed mes is een flinke investering maar als je het goed verzorgt, gaat het heel lang mee. Stop je messen daarom dus nooit in de vaatwasser: daar worden ze bot van én je kunt er roestvlekjes op krijgen (heb je al botte messen? Dan investeer je maar beter in een messenslijper). Je spoelt je messen best kort onder koud stromend water. Wat je ook niet mag doen met je messen, lees je hier.

4. Houten keukenmateriaal

Houten keukenartikelen zoals snijplanken of houten lepels kunnen gaan splinteren in je vaatwasser. Was ze daarom met water onder de kraan en ontsmet ze regelmatig. Hier lees je meer tips om je houten snijplank schoon te houden.

5. Plastic keukenmateriaal

Check voordat je je plastieken materiaal (spatels, plastic bewaarbakjes…) in de vaatwasser stopt of het wel vaatwasser- en hittebestendig is: het zou kunnen verkleuren of vervormen. Stop je het toch in de vaatwasser, leg het dan altijd in het bovenste mandje, zo ver mogelijk van het warmte-element verwijderd. Wat je zeker niet in je vaatwasser moet stoppen, zijn plastic wegwerpverpakkingen. Wil je toch dat botervlootje of yoghurtpotje bewaren, was het dan af met de hand.

6. Keramische pannen en pannen met antiaanbaklaag

Zowel keramische coatings als antiaanbaklagen zijn fragiel en niet goed bestand tegen krachtige afwasmiddelen. Was je pan dus beter af met de hand en een drupje afwasmiddel. Opgelet, zet je hete pan nooit zo onder koud water, daar kan ze van vervormen. Hier lees je hoe je ze verder onderhoudt.

7. Gietijzeren pannen

Stop je gietijzeren pan nooit in de afwasmachine, ook niet als ze vanbinnen geëmailleerd is. Spoel je pan elke keer wanneer je ze gebruikt hebt uit met warm water (dompel je hete pan zeker niet onder in koud water: daardoor kan ze barsten!) en maak ze droog met wat keukenpapier. Is er iets aangebakken? Wat zout in de pan scrubt ze schoon. Of breng er wat water in aan de kook en schraap de aanbaksels los met een houten of plastic spatel, zeker geen metaal. Er bestaan ook speciale onderhoudsproducten voor je pan – vraag dit na bij de fabrikant. In een gietijzeren pan zonder emaillaagje aan de binnenkant is zeep een absolute no-go: daarmee haal je het laagje vet van je pan. En dit gerecht maak je maar beter nooit klaar in die gietijzeren pan. Hier lees je hoe je gietijzeren pan een leven lang meegaat.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Dit vind je vast ook interessant:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen