Meest recente artikelen

Zo onderhoud je een antikleefpan

Zo gaat ze véél langer mee.

  • Deel dit artikel:
Zo onderhoud je een antikleefpan Artikel

Als je de trotse eigenaar bent van een splinternieuwe antikleefpan, wil je natuurlijk dat ze zo lang mogelijk meegaat. Wij zochten en vonden de beste tips om je nieuwe aanwinst in topconditie te houden.

Koken en bakken

  • What’s in a name: in principe hoef je geen vetstof toe te voegen om eten niet aan je pan te doen kleven. Als je toch vetstof toevoegt (bijvoorbeeld voor de smaak), gebruik dan enkel boter en olie die je mag verwarmen op een hoog vuur. Vetten die op een lage temperatuur verbranden, zorgen alleen maar voor resten die de antiaanbaklaag kunnen beschadigen.
  • Ook speciale kook- en baksprays laat je beter links liggen.
  • Doe de vetstof in de pan als die nog maar net op het vuur staat. Op die manier ‘voedt’ ze de antikleeflaag. Vetstof die je pas toevoegt als de pan heet is, zal dat niet meer doen.
  • Gebruik geen metalen lepels of spatels. Die maken krassen en beschadigen de antikleeflaag van de pan. Kies liever voor houten of plastieken keukengerei. Zorg er dan wel voor dat ze niet te lang in contact komen met de hete pan.

Afwassen

  • Hoewel sommige fabrikanten beweren dat je hun antikleefpannen gerust in de vaatwasser mag stoppen, doe je dat toch maar beter niet. Je zal veel langer plezier hebben van je pannen als je ze met de hand afwast. 
  • Gebruik ook liever geen ruwe schuursponsjes. Maak je pan voorzichtig proper met een microvezeldoek of een zachte spons. Speciale reinigingsmiddelen zijn ook helemaal niet nodig: een sopje van warm water en afwasmiddel volstaat.
  • Ook om de pan af te drogen gebruik je best een zachte doek; op die manier beschadig je de bovenste laag zeker niet.

Opbergen

  • Om krassen op de antikleeflaag te voorkomen, stapel je antikleefpannen beter niet op. Zorg er in ieder geval voor dat niets in aanraking komt met de bovenste laag. Dat kan je bijvoorbeeld doen met panbeschermers.
  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Gevulde tomaten met gehakt en spiegelei

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen