Meest recente artikelen

Eet je veggie of vegan? Zet dan deze toppers op je menu!

Slimme vervangers

Eet je veggie of vegan? Zet dan deze toppers op je menu! Artikel

Vegetariërs en veganisten krijgen vaak de vraag of ze wel genoeg vitaminen, proteïne of calcium binnen krijgen. Met deze toppers op je menu, hoef je je daar zeker geen zorgen over maken.

Wat vaker veganistisch eten is goed voor het milieu én je gezondheid. Je kunt perfect volledig vegetarisch of vegan eten en genoeg vitaminen en essentiële voedingstoffen binnenkrijgen. We raden je wel aan om regelmatig een bloedname te laten doen bij de huisdokter, zodat eventuele tekorten op tijd gesignaleerd kunnen worden. Met deze toppers op je menu ben je alvast goed op weg om die tekorten te vermijden, want ook uit plantaardige bronnen kan je voldoende calcium, proteïne en ijzer halen.

Calciumkampioenen

Calcium is belangrijk voor sterke botten, maar het is een fabeltje dat je enkel een stevig skelet kunt behouden door veel melk te drinken. Er zijn voldoende plantaardige bronnen van calcium, denk maar aan plantaardige melk, tofoe, spinazie, edamameboontjes, chiazaad, sinaasappel en broccoli. Zorg zeker dat je genoeg van deze lekkere producten eet, want een tekort aan calcium kan op lange termijn leiden tot slechte bloedstolling en osteoporose. Een calciumtekort is eenvoudig op te sporen via een bloedonderzoek.

Protëinebommetjes

Krijgen vegetariërs en veganisten wel genoeg proteïnen binnen? Het is een vraag die ze vaak krijgen. Natuurlijk is dat geen probleem. Zet bijvoorbeeld wat vaker linzenbloem, pompoenpitten, pindakaas, sojabonen, havermout, tofoe of linzen op je menu. Ook vleesvervangers bevatten proteïne. Een proteïnetekort loop je niet zo snel op. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken, maar ook dit kan een bloedname uitsluiten.

Ijzervreters

Ijzer is nodig voor de aanmaak van hemoglobine in het bloed, dat nodig is voor zuurstoftransport. Een tekort kan dan ook leiden tot bloedarmoede. IJzer halen vegans en vegetariërs uit bijvoorbeeld witte bonen, groene linzen, tofoe, amaranth, kikkererwten, edamameboontjes en champignons. Combineer voor een optimale opname van ijzer de plantaardige ijzerbronnen met producten die vitamine C bevatten. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat ijzer gemakkelijker omgezet wordt naar een opneembare vorm.

Nog meer informatie over essentiële voedingsstoffen vind je op de website van BE Vegan. Eten je kinderen ook veganistisch? Lees dan hier enkele tips van een diëtiste.

Een overzichtje

Lekkere vegetarische en vegan recepten

Heb je nog een duwtje in de rug nodig? Je leest hier de tips van blogster Ellen Charlotte Marie voor wie wilt beginnen met een vegan levensstijl. Hieronder vind je bovendien heel wat lekkere recepten.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen