Meest recente artikelen

Waarom je altijd melkpoeder in huis moet hebben

Wist jij dit al?

Waarom je altijd melkpoeder in huis moet hebben Artikel

Verse melk of melk uit brik heb je vast standaard in huis, maar wist je dat je best ook een pak melkpoeder in je voorraadkast hebt staan? Dit is wat je ermee kunt doen.

Eerst en vooral: wat is melkpoeder eigenlijk?

Melkpoeder is melk waar met behulp van een speciaal procédé het water aan onttrokken is, zodat alleen de droge stof overblijft. Door die opnieuw met water te mengen, krijg je opnieuw melk. Er is gewoon melkpoeder en mager melkpoeder op de markt: de magere variant lost iets makkelijker op dan de gewone, ook in koud water. Afhankelijk van waar je het voor gaat gebruiken, kan dat dus de beste keuze zijn.

Melk in poedervorm bewaren is eigenlijk al heel oud, er wordt al over melkpoeder gesproken in geschriften van Marco Polo: doordat het poeder bijna niet kan bederven, je het niet hoeft te koelen en het niet veel weegt, was poedermelk een veilige manier om toch een voorraad melk mee te kunnen nemen op lange reizen.

Melkpoeder is overigens niet hetzelfde als het poeder dat je soms bij je koffie krijgt ('creamer'): dat laatste bestaat voornamelijk uit vetten en suikers, niet uit melk. Je kunt het dus niet gebruiken voor onderstaande ideeën. Want dit kun je allemaal doen met melkpoeder:

1 Zoete broodjes bakken

Sandwiches, suikerbrood, rozijnenbrood… In al die zoete broodjes gaat er melk om het broodkruim extra zacht te maken. En als je deeg met melk op een warme plek laat rijzen, loop je altijd het risico dat het zuur wordt. Daarom kun je de hoeveelheid melk in het recept vervangen door evenveel water met zoveel melkpoeder erbij als nodig is om er weer melk van te maken.

2 Allerlei degen mooi bruin laten kleuren

Melk – en dus ook melkpoeder – bevat melksuiker. Onder invloed van warmte kan deze karameliseren. Daarom wordt vaak een beetje melkpoeder toegevoegd aan allerlei degen: ze kleuren dan sneller en mooier bruin in de oven.

3 Om je homemade yoghurt in te dikken

Maak je wel eens zelf yoghurt? Voeg aan je warme melk een schepje melkpoeder toe voor een dikkere yoghurt. Werkt echt!

4 Melk of chocolademelk voor op de camping

Wie vaak gaat kamperen of wel eens op meerdaagse trektocht gaat, weet hoe moeilijk het is om zuivel gekoeld te houden. Toch zin in een glas melk bij je ontbijt? Neem dan zeker een doosje melkpoeder mee. Je kunt het zelfs vooraf mengen met cacaopoeder om snel chocolademelk op tafel te toveren.

5 Om sauzen dikker en romiger te maken

Een saus wat romiger maken lukt niet alleen met room: een beetje melkpoeder er doorheen roeren (zoals je met sausbinder zou doen) maakt je saus rijker van smaak én bindt ook een beetje. Niet zo sterk als sausbinder, maar zeker ook het proberen waard.

6 Maak pannenkoekenmix

Altijd handig om in huis te hebben en snel pannenkoeken op tafel te toveren. En ook leuk om aan iemand cadeau te geven! Door al melkpoeder in de mix te doen, hoef je alleen nog maar water en eieren toe te voegen.

7 Als vervanger voor slagroom

Wafels of appeltaart gebakken, maar geen room in huis om slagroom te kloppen? Melkpoeder to the rescue! Meng een gelijke hoeveelheid ijskoud water en melkpoeder in de kom van je standmixer, doe er een beetje vanillesuiker bij en klop tot een luchtige massa.

8 Voor je havermoutje ‘on the go’

‘s Ochtends niet veel tijd om te ontbijten? Maak dan vooraf havermoutmix klaar in bewaarpotjes of diepvrieszakjes. Meng per portie 40 g havermout met een snuifje zout, 1 koffielepel suiker en 5 g melkpoeder. Je kunt ook nog wat smaakmakers toevoegen, als je dat wenst (wat kaneelpoeder bijvoorbeeld, of stukjes chocolade of gedroogd fruit). Alles wat je nog moet doen, is 170 ml heet water toevoegen, omroeren en je havermoutpapje 2 minuten laten wellen. Klaar!

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen