Meest recente artikelen

Vakantietopper: samen koken met je kinderen

Zij vinden het leuk, en jij ook!

Vakantietopper: samen koken met je kinderen Artikel

In de vakantie of op woensdagnamiddag koken met je kinderen is een topactiviteit. Je zult er versteld van staan wat ze allemaal al kunnen! En die zelfgemaakte fishsticks gaan vast een stuk vlotter binnen. Mooi meegenomen, toch?

Wat kunnen je kinderen al?

Misschien wel heel wat meer dan je denkt!

 • Peutertjes van 2 à 3 jaar kunnen groenten en fruit spoelen, deeg kneden, een kwastje met olie hanteren, sladressing roeren, sla zwieren, kruidenblaadjes van de takjes plukken…
 • Kleuters van 4 à 5 jaar kunnen al iets geconcentreerder werken. Laat hen deeg uitrollen met de deegroller, peterselie knippen in een glas, de ingrediënten tellen ("We hebben 6 tomaten nodig")…
 • Kinderen van 6 à 7 jaar kunnen zelf al groenten snijden en raspen (toon hen wel hoe ze dat kunnen doen zonder hun vingertjes pijn te doen), een taartvorm invetten, de pitjes uit tomaten halen met een lepeltje, balletjes rollen van gelijke grootte, gerechtjes mooi garneren…
 • Kinderen van 8 à 9 jaar kunnen al zelf het recept stap voor stap voorlezen, de pannenlikker gebruiken, een blik openmaken (eventueel met wat hulp, afhankelijk van de gebruikte blikopener), restjes in een doosje doen en in de koelkast zetten, eenvoudige dingen afwegen of een maatbeker gebruiken, blokjes vlees op spiesjes rijgen…
 • Kinderen van 10 tot 12 jaar kunnen zelf al iets bereiden op het vuur (maar alleen als er een volwassene in de buurt is!) en een recept volledig tot een goed einde brengen.

Waar moet je extra op letten als je kookt met kinderen?

 • Zorg ervoor dat je veilig materiaal gebruikt. Het spreekt voor zich, maar toch gaat het daar vaak al fout. Geef je kinderen – in tegenstelling tot wat je misschien denkt – geen bot mes om mee te snijden: dat schuift weg, met ongevalletjes tot gevolg. Een scherp mes is echt veel veiliger, maar leer je kinderen wel hoe ze het moeten gebruiken. Vingertjes naar binnen plooien! Messen afwassen doe je altijd zelf, onder water zie je namelijk niet zo goed waar je het kunt vastnemen. En rondlopen met messen is helemaal uit den boze. Hou ook je zelf ook aan deze regel en leg je mes neer vooraleer je iets anders gaat doen.
 • Druk je kinderen op het hart dat ze nooit alleen iets mogen koken als jij niet in de buurt bent. Kinderen zijn snel afgeleid en even voor de tv blijven hangen terwijl je pannenkoek aan het bakken is, kan grote gevolgen hebben.
 • Frituren is uiteraard volledig verboden, maar let ook op met pannen met heet vet erin, of met de gloeiendhete oortjes van gietijzeren pannen. En leer je kinderen de eenvoudige regel 'Eerst water, al de rest komt later' voor als het toch een keertje mis gaat.
 • Samen koken is dé manier om kinderen iets uit te leggen over veiligheid in huis. Zo gaan water en elektriciteit niet samen – eerst de stekker uittrekken voor je de mixer afspoelt dus. En ook als je de kloppers wilt aflikken. En opgelet dat die pannenlappen niet te dicht bij de vlam komen als je een pan van het gasvuur haalt. Wees actief aanwezig en wijs je kind op mogelijk gevaarlijke situaties en hoe ze voorkomen kunnen worden.
 • Ook voedselveiligheid is iets om samen op te letten. Was altijd eerst je handen. Gebruik aparte snijplanken en messen voor rauwe en bereide voedingswaren om kruisbesmetting te voorkomen. Leer je kinderen dat sommige ingrediënten (gevogelte bijvoorbeeld) goed gaar moeten zijn zodat ze er niet ziek van worden. Wat niet gebruikt wordt, gaat zo snel mogelijk terug in de koelkast en ook al doet niemand graag de vaat, goed afwassen en de oppervlakken van de keuken schoon houden is ook belangrijk.

Maak samen deze recepten

Tip van redactrice Sofie:

"Je hoeft niet altijd speciale kinderrecepten te maken. Ik begeleidde ooit een kookkamp voor kinderen en wat ze het allertofste vonden, was dat ze zelf voor het avondeten mochten zorgen. Worst bakken, aardappelen schillen, worteltjes stoven, mayonaise maken… Thuis doet mama dat en nu mochten ze het zelf doen. Véél leuker dan cupcakes versieren, blijkbaar!"

Save

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen