Meest recente artikelen

7 dingen die je nóóit mag doen met je messen

Zo geniet je langer van je dure messen

7 dingen die je nóóit mag doen met je messen Artikel

Het belangrijkste instrument in je keuken zijn je messen. Draag er dus goed zorg voor!

1 Gebruik geen glazen snijplanken!

Glas maakt je messen bot, omdat het harder is dan het metaal van je mes. Glazen snijplanken zijn dus een absolute no-go. Kies liefst voor een houten of kunststoffen snijplank. Lees hier meer over hoe je die snijplanken onderhoudt.

2 Leg je messen niet los in een lade

Sommige messen hebben een beschermhoesje, maar je kunt ze ook in een ladeinzet voor messen of in een stoffen beschermhoes opbergen. Ook een messenblok is een goede oplossing. Onbeschermde messen kunnen door andere metalen voorwerpen in je keukenlades kleine beschadigingen oplopen, maar je kunt je er bovendien ook aan snijden wanneer je iets uit de lade pakt.

3 Laat geen restjes op je mes hangen

(Vooral zure) restjes die aan je mes blijven hangen, kunnen het metaal laten corroderen. Je spoelt je messen daarom beter meteen na gebruik onder koud stromend water, met de scherpe kant van je af en het sponsje rond de niet-scherpe kant van het lemmet. Laat ze nooit liggen in een gootsteen gevuld met water, daar worden je messen bot van (en als je ze er langer dan een dag in laat liggen, kunnen ze roestvlekken krijgen, dat is dus zeker een slecht idee).

4 Maar stop ze niet in de vaatwasser!

Waarom, dat lees je in dit artikel.  Zorg er trouwens altijd voor dat je messen goed droog zijn voor je ze weer in de keukenlade legt.

5 Niet op-en-neer alsjeblief!

Je houdt de punt van je mes altijd op de snijplank, en beweegt alleen met het heft heen en weer. Het lemmet mee op en neer bewegen is slecht voor je mes én gevaarlijk voor je vingers!

6 Schraap niet over je snijplank

Ja, iedereen komt wel eens in de verleiding want het lijkt zo natuurlijk, maar schraap nooit met de scherpe kant van je lemmet over je snijplank, om wat je gesneden hebt over te brengen naar de pan bijvoorbeeld. Dat maakt je mes bot. Draai gewoon je mes om en schraap alles met de rug van je mes de pan in.

7 Grijp nooit naar een mes dat valt

Het is een reflex, maar doe het niet! Als je mes valt, spring dan uit de weg en laat het gewoon vallen. Je zou niet de eerste zijn die op de spoedafdeling belandt omdat ie nog snel dat mes dacht vast te grijpen. Om ongelukken te vermijden, leg je je mes ook best wat verder op het werkblad, en niet vlak bij de rand.

 

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen