Meest recente artikelen

Onmisbaar in je keukenkast: een messenslijper

Zo schaf je het beste exemplaar aan

Onmisbaar in je keukenkast: een messenslijper Artikel

Eigenlijk zou iedereen een messenslijper in huis moeten hebben. Maar hoe kies je het juiste exemplaar en hoe gebruik je het? Wij zetten alles op een rijtje.

Hoe ziet het eruit?

Er zijn verschillende types messenslijpers. Zo heb je een aanzetstaal, een slijpstaaf of een doortrekslijper. Met een aanzetstaal zorg je voor het dagelijkse onderhoud van je messen. Eentje met een diamantcoating geeft het beste en het snelste resultaat.

 

Waarvoor gebruik je het?

Je gebruikt een aanzetstaal voor het regelmatige onderhoud van je messen en om messen die na veelvuldig gebruik bot zijn geworden weer scherp te krijgen. Gebruik altijd een aanzetstaal dat groter is dan het mes zelf. Is je mes écht bot? Dan heb je geen aanzetstaal, maar een slijpstaaf nodig.

Zo doe je het:

  • Beweeg het mes zacht op en neer langs het aanzetstaal in een hoek van ongeveer 20 graden.
  • Voor meer stabiliteit zet je het aanzetstaal verticaal op een snijplank.
  • De beste manier om de beweging te omschrijven, is om te proberen een dun plakje van het aanzetstaal af te snijden met het botte mes (maar oefen slechts een lichte druk uit).
  • Maak 5 tot 10 bewegingen met beide zijden van het mes, maar steeds een keer aan elke zijde.

 

Heb je het écht nodig?

Ja! Een goed aanzetstaal is enorm belangrijk. Ten eerste gebeuren er veel meer ongelukken met een bot mes dan met een scherp mes, doordat je meer kracht moet zetten op je mes en je gemakkelijker uitschiet. Ten tweede scheur of kneus je je ingrediënten vaker met een bot mes. Zonde!

 

Waarop moet je letten bij aankoop?

Let erop dat het aanzetstaal van een goed merk is en dat het lang genoeg is om al je messen te scherpen. Korte staven werken wat moeilijker. Verder moet je letten op de grofheid van de korrel. Sommige aanzetstalen hebben meerdere zijden waardoor je zowel heel grof als heel fijn kunt slijpen. Na aankoop moet je je aanzetstaal trouwens goed onderhouden. Zodra het wat donkerder wordt, ga je met een keukenpapier met plantaardige olie enkele keren langs het aanzetstaal. Zo hou je het in de beste conditie.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen