Recepten met kaki: dit maak je met de Oosterse pruim
Winterfruit
Sharonvrucht, persimmom, Chinese pruim of kaki: het is een en dezelfde vrucht die heerlijk smaakt in fruitige recepten en lekker is met zowel pannenkoeken en yoghurt als in een fruitsalade, maar bijvoorbeeld ook perfect matcht met burrata of blauwe kaas.
Kakifruit wordt tevens Chinese of Oosterse pruim genoemd. De kaki komt dan ook oorspronkelijk uit Azië en het is de nationale vrucht van Japan. Vanaf de jaren 1800 veroverde dit oude besje de rest van de wereld.
Kakifruit is verkrijgbaar van begin november tot eind januari, en dus een echte herfst- of wintervrucht. De persimmom wordt geteeld in voornamelijk China, maar ook in Israël, Italië en Turkije. Bij ons komen ze vaak uit Spanje.
Nooit te rijp
Sharonvruchten hebben wel wat weg van een pruim. Ze zijn evenwel glanzend donkeroranje, met een zoete smaak, vergelijkbaar met abrikoos of mango. En zoals alle fruit is deze Oosterse pruim gezond, want boordevol vezels, plus vitamine A en C, B6 en E.
Je eet ze zowel hard – en dus een ietsje wranger van smaak – als zacht: een kaki wordt zoeter, maar is nooit te rijp. Je kunt ze inclusief schil verorberen, geschild of ze uitlepelen zoals een kiwi. Of je verwerkt de kaki in een van deze recepten, in zoete fruitdesserts of gecombineerd met kaas. Lekker!
Lees ook …
- Kiwi, de koning van de vitamine C… En dit maak je ermee!
- Onze favoriete recepten met mango in de hoofdrol
- Confituur maken, zo doe je dat: de beste tips en recepten
- Pruimen, ook lekker in deze hartige gerechten
- Waarom zijn voedingsvezels zo belangrijk?
- Deze recepten passen perfect in de nieuwe voedingsdriehoek
- Wat is de beste manier om citroenen te persen?
Koken met kaki: 8 recepten
Wil je deze recepten met kaki bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.