Meest recente artikelen

Makkelijke zomerpasta

Zonnige bordjes

Makkelijke zomerpasta Receptenset

De puurste ingrediënten, de rijkste smaakmakers: dat is het geheim van deze makkelijke Italiaanse recepten voor zomerpasta. We verklappen ineens ook hoe je zelf zongedroogde tomaatjes en gekonfijte citroen maakt om te verwerken in deze pasta's: supereenvoudig en superlekker! Deze gerechtjes nemen je zo mee naar het zonnige zuiden maar dan op je eigen terras. Probeer ze zeker een voor een uit!

Makkelijke smaakmakers voor je zomerpasta

Citroensap en geraspte citroenschil

Onmisbaar in zomerse salades en dressings, maar ze zijn ook perfect om geroosterde groenten, ovengebakken kaas of een romige saus voor je makkelijke zomerpasta op te frissen. Voeg bij een warme bereiding het sap pas op het einde toe, want de frisse smaak gaat verloren door verhitting. Het citroensap is scherp en tintelt op je tong, terwijl de geraspte schil fris en fruitig is.

Citroen is zuur en daarom dé tegenhanger van vet. Geen krokante schnitzel of kibbeling zonder een kneepje citroen! Je kunt citroenen ook in hun geheel verwerken. Je kunt ze konfijten en karamelliseren in de oven of pekelen in zout. De lekkerste citroenen zijn die uit het Italiaanse Amalfi, die hebben een minder bittere smaak dan andere rassen. Hun schil is perfect om limonade van te maken.

Kies zeker voor biologische citroenen als je ook de schil gebruikt. Sommige rassen hebben een waslaagje: dat maakt ze langer houdbaar, maar kan ook pesticiden bevatten. Boen ze dus sowieso goed schoon.

Sjalot

Sjalotten en uien zijn dé basis van elk goed gerecht. Dus ook voor je makkelijke zomerpasta. Scherpe witte uien, zachtzoete gele uien, pittige rode uien of liever milde sjalotten: keuze te over. Door sjalotten of uien te roosteren of langzaam te fruiten in een klontje boter of een flinke scheut olijfolie worden ze zoet en rijk van smaak. Neem hiervoor je tijd, reken op minstens 10 minuten op een zacht vuur, maar liefst nog langer. Hoe langer je bakt, hoe intenser de smaak zal zijn. Na 10 minuten zullen uien goudgeel zijn, na 25 minuten worden ze bruin en na 45 minuten verkrijg je krokante, gekaramelliseerde uien.

Een snuifje zout vertraagt het bruiningsproces, maar zal de uien ook zachter maken en ze gelijkmatig kleuren. Voeg eventueel nog een andere smaakmaker toe: balsamicoazijn past bijvoorbeeld heerlijk bij ui. Heb je een grote hoeveelheid sjalotten gekaramelliseerd, maar weet je even niet meer wat je ermee moet doen? Je kunt ze invriezen! Verdeel ze over ijsblokvormpjes en je hebt altijd de juiste hoeveelheid gefruite sjalot of ui bij de hand.

Tomaten

Het zou een ongeschreven regel moeten zijn: tijdens de zomer moet je elke dag tomaten eten. Het zijn echte smaakbommetjes en elke soort heeft zijn eigen kenmerken. De vlezige coeur de boeuf is perfect om een carpaccio van te snijden, smaakvolle vleestomaten eet je warm of gevuld en kleine kerstomaatjes konfijt je in de oven. Bewaar de smaak van de zomer in een potje door tomatensaus te maken van rijpe Italiaanse san marzano-tomaten of droog ze in de oven om nog een heel najaar van te genieten.

Supermarkttomaten worden geplukt voor ze de eerste tekenen van rijpheid vertonen, vaak veel te vroeg dus. Wil je ze zelf kweken, doe dat dan het liefst in een serre, want tomaten hebben warmte en zonlicht nodig. Knip ze vervolgens af als de vruchten vlezig, maar niet te zacht zijn, dan zijn ze heerlijk zoet van smaak. Je kunt ze na de oogst maximaal een week op kamertemperatuur bewaren. Leg de tomaten wel niet met appelen en bananen in een fruitschaal, dan zullen ze snel slecht worden.


Olijfolie

Kwaliteitsvolle olijfolie: er zijn al meerdere boeken en naslagwerken over geschreven. Een goede fles olijfolie is minstens even duur als een goede fles wijn. En net zoals bij wijn of champagne is het belangrijk om te proeven voor je een bepaalde smaak of een merk kiest. Ga eens op 'olijfolieproeverij' en koop een olie die je echt lekker vindt. Slechte olijfolie kan wrang van smaak en zelfs zuur of bitter zijn. Goede olijfolie is boterachtig, fruitig en zacht van smaak.

Voorzie sowieso twee soorten olijfolie in jouw voorraadkast. Eentje om mee te bakken – die olie mag best budgetvriendelijk zijn, maar moet ook wel lekker smaken – en eentje om je gerechten mee af te werken. Die olie mag gerust een echte smaakbom zijn: een olijfolie waar je zelfs een glaasje van zou drinken.

Laatste tip: olijfolie kun je beter niet te lang bewaren. Eén jaar na de persing wordt de olie sowieso een beetje ranzig, hoe duur de fles ook is

Balsamico­azijn

Vergis je niet: balsamico-azijn hoort ondanks zijn zoetzure smaak in de categorie 'zuren'. Het heeft een zuurtegraad van 2,85 en alles onder een 7 op de pH-schaal, mag je zuur noemen. Net zoals bij olijfolie heb je ook bij balsamicoazijn duidelijke kwaliteitsverschillen. Balsamicoazijn wordt bereid uit most – het versgeperste, niet vergiste sap van druiven – en wijn-azijn. Hoe minder wijnazijn er wordt toegevoegd en hoe langer de balsamico mag rijpen op vat, hoe beter de kwaliteit en hoe intenser de smaak.

Balsamicoazijn wordt vooral in koude bereidingen zoals dressings gebruikt, maar ook warm voegt de azijn een extra dimensie toe. Azijn wordt door verhitting namelijk zachter van smaak. Een klassieke tomatensaus of een stoofpotje zal hierdoor minder wrang smaken. Laat er op een zacht vuur knoflook, uien, aubergine of courgette in garen: de groenten zullen dankzij de balsamico­azijn zachtjes karamelliseren.

Kappertjes

Kappertjes zijn de ongeopende bloemknopjes van de kappertjesstruik. Na de oogst gaan ze in een zout en zuur bad en krijgen ze hun donkergroene kleur. Daarna worden ze opgelegd in zout, olie of een pekel. Kappertjes zijn een makkelijke smaakmaker in jouw zomerkeuken: je maakt er niet alleen een verfrissende salsa verde of tapenade mee, je kunt ze ook warm verwerken, bijvoorbeeld in een zomerpasta.

Als je ze bakt in een flinke scheut olijfolie of goede boter, ploffen ze in de pan en gaan ze zachtjes open. Dat is hét moment dat de kappertjes alle smaken van die olie en boter opnemen en dus extra lekker en knapperig worden. Zelfs het kappertjesvocht kun je gebruiken om bijvoorbeeld een pastasaus op smaak te brengen. Wees er wel voorzichtig mee, want het heeft een intense smaak.

Lees ook…

Makkelijke zomerpasta: zon op je bord

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Spaghetti aglio e olio
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Spaghetti aglio e olio

Ravioli met kappertjes en knoflookboter
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Ravioli met kappertjes en knoflookboter

Volkorenspaghetti met burrata, vijgen en balsamicoazijn
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Volkorenspaghetti met burrata, vijgen en balsamicoazijn

Bucatini met gekonfijte sjalot en ansjovis
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Bucatini met gekonfijte sjalot en ansjovis

Casarecce met romige tomatensaus en homemade zongedroogde tomaten
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Casarecce met romige tomatensaus en homemade zongedroogde tomaten

Zongedroogde tomaatjes
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Zongedroogde tomaatjes

Gekonfijte citroenen
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gekonfijte citroenen

Romige pappardelle met gekonfijte citroen
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Romige pappardelle met gekonfijte citroen

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen