Meest recente artikelen

10 tips over tomaten van redactrice Jolien

Dé zomergroente bij uitstek

10 tips over tomaten van redactrice Jolien Artikel

In de zomer zijn er tomaten in overvloed. Redactrice Jolien kent er alles van: haar ouders hadden een tomatenkwekerij. Dit zijn haar tomatentips.

  1. Absoluut cruciaal als je kookt met verse tomaten: gebruik rijpe tomaten! Dat is het geval als ze rond het steeltje houtachtig en zoet ruiken, en stevig aanvoelen maar een beetje meegeven als je erin knijpt. Is je tomaat nog hard? Geen zorgen, ze rijpen na. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje geduld. Als wij passata maken, laten we de tomaten na de pluk nog meer dan een week staan: tot ze dieprood zijn en barsten van de smaak.
  2. Kies de juiste soort voor je gerecht. Zo voorkom je dat je ovenschotel waterig wordt of je salade te droog. Durf ook te combineren. Gebruik je romatomaten voor je saus? Voeg dan ook eens wat kerstomaatjes toe voor een zoete toets.
  3. Bewaar tomaten niet in de koelkast. Onder de 8°C verliezen ze aan smaak en aroma. Bovendien drogen ze uit, waardoor hun velletje sneller beschadigt en ze sneller bederven. Leg ze liever op een koele droge plaats.
  4. Basilicum, bieslook, peterselie, dragon, oregano, rozemarijn en zelfs salie: tomaten en kruiden zijn de perfecte match. Door met kruiden te spelen, geef je telkens een andere twist aan je salade of gerecht. Ook laurier en tomaat zijn boezemvrienden. Ik laat altijd twee laurierblaadjes sudderen in mijn tomatensaus: die frisse houtachtige smaak snijdt mooi door de zuren van de tomaat.
  5. Dé truc voor een saus zonder velletjes? Rasp de tomaten boven je pot. Neem de tomaat vast aan het kroontje en zet de puntige kant tegen de rasp. Druk je handen er plat op en begin voorzichtig te raspen.
  6. Gebruik je oven! In de oven krijgen tomaten een intense smaak. Bij mij zijn gekonfijte kerstomaatjes populair. Ik maak ze in de zomer elke week. Zo simpel … en lekker bij alles.
  7. Kweek je eigen tomaten. Aan de plant gerijpte tomaten zijn een delicatesse. Tomaten uit de winkel worden geplukt als ze nog niet helemaal rijp zijn, omdat ze dan minder kwetsbaar zijn.
  8. Geen groene vingers of geen tuin? Er zijn verschillende plekken waar je zelf tomaten kunt gaan plukken, bijvoorbeeld bij Ferm. Je kunt ze ook rechtstreeks bij de boer kopen.
  9. Eet je deze zomer een lekkere tomaat? Haal de zaadjes eruit en hou ze bij. Met wat geluk smul je de volgende zomer van de nakomelingen. Groeien er al tomaten in je tuin? Geef ze niet te vaak water, dat zorgt voor een intensere smaak.
  10. Voeg een snuifje zout én een snuifje suiker toe aan je tomaten. Die tillen alle andere smaken naar een hoger niveau. Het transformeert je saus van gewoon lekker naar overheerlijk. Ook een tomatensalade is een absolute aanrader. Maak je salade interessanter door een gesnipperd sjalotje toe te voegen, dat je een kwartiertje hebt laten trekken in een kommetje met azijn.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel
Alles over Jolien Hens

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen