Witte kool, allesbehalve saai: dit maak je ermee
Rond en gezond
Witte kool saai? Integendeel: je kunt er meer mee dan je voor mogelijk hield. De krokante kool vrolijkt immers elk gerecht op met smaak en vitaminen.
Witte kool is de fase dat het als boerenkost werd beschouwd allang ontgroeid. Het is een allesbehalve een saaie groente die ook nog 'ns gezond én goedkoop is. Moderne chefs hebben de kool dan ook al een tijdje herontdekt en maken er verfrissende gerechten mee.
De smakelijke en goedkope vitaminebom veroverde zo een welverdiende plaats in de hedendaagse keuken. Dankzij de milde, bitterzoete smaak doet ze het uitstekend in knapperige coleslaw en andere salades. Maar witte kool kan evengoed warm gegeten worden, bijvoorbeeld gestoomd, gebakken of gegratineerd.
Witte kool de wereld rond
Naast een topingrediënt voor salades, soep en puree is het ook een populaire topping voor Flammkuchen en zelfs pizza. En als je ze fermenteert krijg je de oer-Duitse zuurkool. Maar ook in de Aziatische keuken wordt de groente erg gewaardeerd. En natuurlijk mag ze ook schitteren in het zo gezonde mediterrane dieet. Van oorsprong komt wittekool dan ook uit het Middellandse Zeegebied.
Misschien wel de allerbeste reden om de kool op het menu te zetten is de lage prijs. Je vindt ze bovendien het hele jaar door in de winkel. Door het hoge gehalte aan vitamine C is het evenwel een erg gezonde keuze voor je wintergerechten. Daarnaast bevat de groente vitamine K en E, kalium, calcium en andere mineralen. Rauw of kort gebakken of gestoomd behoud ze deze voedingsstoffen het best. Meer inspiratie vind je in onze recepten.
Lees ook …
- Hoe kook je witte kool?
- Koken met witte kool: van klassieke tot verrassende recepten
- Kool is cool: zoveel soorten, allemaal even lekker
- Koken met kool
- 16 recepten met boerenkool
- 25 recepten met bloemkool in de hoofdrol
Witte kool: 22x anders
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.