Recept

Braadworst met zuurkool

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

bereiding
 1. 1

  Ga je zelfgemaakte zuurkool gebruiken voor dit recept, hou er dan rekening mee dat het bereiden van zuurkool 4 à 8 weken in beslag neemt. Je kunt het ook vervangen door gekochte zuurkool. 800 g is ruim voldoende.

 2. 2

  Verwijder de buitenste bladeren van de witte kool. Hou enkele bladeren apart en snij de rest in flinterdunne reepjes, eventueel met een mandoline. Bedek de bodem van een zuurkoolpot (een speciale aardewerken pot, te koop in kookwinkels en sommige tuincentra) met de koolbladeren en bestrooi met zout. Leg een laag van 5 cm fijngesnipperde witte kool in de pot, bestrooi opnieuw rijkelijk met zout en stamp stevig met een stamper tot de  kool vocht vrijgeeft. Leg er vervolgens enkele jeneverbessen en kruidnagels op. Lepel er opnieuw wat fijngesnipperde kool op, bestrooi rijkelijk met zout, stamp opnieuw aan en voeg jeneverbessen en kruidnagel toe. Herhaal tot alle kool opgebruikt is. Zet de pot 1 week op een warme plaats, vb. bij de verwarming, om de gisting te starten. Laat de zuurkool nog minstens 3 weken (en maximaal 8 weken) op een koele plaats verder rijpen. Let erop dat er steeds water blijft staan op het randje van de pot, dit zorgt ervoor dat de zuurkool afgesloten blijft van de lucht. Controleer de zuurkool om de 5 dagen en schep het (eventueel) ontstane laagje schimmel eraf.

 3. 3

  Zet een grillpan op het vuur en laat heet worden. Snij de broodjes doormidden en bestrijk ze met wat olijfolie. Gril de broodjes kort in de pan.

 4. 4

  Bak in een andere pan de braadworsten in wat boter en olijfolie gaar en goudbruin. Bak het spek in een pan zonder vetstof.

 5. 5

  Vul de broodjes met zuurkool (warm of lauw), een sneetje spek en een braadworstj. Werk af met een flinke lepel graanmosterd en serveer meteen.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Braadworst met zuurkool

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!