Meest recente artikelen

Een gezond ontbijt maken: zo doe je het

Start de dag gezond

Een gezond ontbijt maken: zo doe je het Artikel

Een productieve dag begint bij een evenwichtig ochtendmaal. Maar een gezond ontbijt maken; hoe doe je dat eigenlijk? Wij leggen het voor je uit.

Een gezond ontbijt maken is helemaal niet moeilijk. Dankzij deze tips en recepten start jij de dag vanaf nu extra goed.

Granen

Geen gezond ontbijt zonder granen. Geef de voorkeur aan volkoren granen; die geven je een verzadigd gevoel en zorgen voor meer energie. Kies bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenbeschuiten of havermout. Eet je graag een kommetje ontbijtgranen, muesli of granola? Maak deze dan liefst zelf, aangezien de exemplaren in de winkelrekken vaak veel suikers en vetten bevatten. Bovendien is het helemaal niet moeilijk om zelf te maken, en kan je er eindeloos mee variëren. Koop je ze toch liever in de supermarkt? Lees het etiket dan grondig na. Probeer deze granen ook zo min mogelijk te zoeten bij het ontbijt, zelfs wanneer je ‘gezonde’ zoetstoffen als honing of agavesiroop gebruikt. Wat wel kan, is je kommetje granen pimpen met vers seizoensfruit, noten, zaden en pitten.

Zuivel

Melkproducten of calciumverrijkte sojaproducten zijn een gezonde bron van calcium, eiwitten en vitamine B. Kies wel voor magere en halfvolle melkproducten zonder suiker. Denk bijvoorbeeld aan een een potje (soja)yoghurt, en glaasje melk en magere kaas als cottagecheese of plattekaas. Eet je toch graag en klassiek plakje kaas? Hou het er dan bij eentje.

Beleg

Wil je een gezond ontbijt maken? Kies dan voornamelijk voor plantaardig broodbeleg. Denk bijvoorbeeld aan 100% notenpasta’s, fruit, verse groenten en (zelfgemaakte) groente- en peulvruchtenspreads, zoals hummus. Daarnaast kan je soms ook kiezen voor gezonde alternatieven als eieren, vis of kipfilet. Bewerkte vleeswaren als salami en hesp zijn erg ongezond. Eet deze daarom met mate, en zeker niet elke dag.

Fruit

Last but not least; vergeet zeker geen stuk fruit te eten in de ochtend en kies bij voorkeur voor seizoensfruit.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen