Peultjes of sperziebonen
Peultjes, peulvruchten, bonen, sperziebonen. Het Noorden kwijt? Wij zetten even de verschillen op een rij.
Peultjes
- … zijn echte lentegroente.
- … zijn heel jonge doperwten.
- … zijn korter en breder dan sperziebonen.
- … zijn knapperig frisgroen.
- … hebben een zoete smaak.
- … hebben een malse schil.
- … zijn helemaal eetbaar: zowel de peul als de zaadjes erin. Vandaar dat de Fransen ‘pois mange-tout’ zeggen.
- … zijn de ideale wokgroente als je ze spoelt en het puntje ervan afsnijdt.
Sperziebonen
- … zijn langer en slanker dan peultjes.
- … worden in hun geheel gegeten.
- … zijn er van juli tot en met september.
- … verslappen snel als ze vers zijn.
- … moet je breken om te kijken of je draden moet afhalen.
- … kun je koken, stoven, roerbakken,…
- … serveer je beetgaar met een klontje boter en versgemalen peper.