Meest recente artikelen

Wist je dat je paaseieren kunt kleuren met groenten?

Het werkt écht!

Wist je dat je paaseieren kunt kleuren met groenten? Artikel

Rode kool, spinazie, ui, ... Wist je dat je ze ook als natuurlijke kleurstof voor je paaseieren kunt gebruiken?

Paaseieren kleuren met groenten klinkt misschien vreemd, maar het kan echt! Bovendien is het origineel, 100% natuurlijk en veilig.

Het mooiste resultaat krijg je als je witte eieren gebruikt. Met bruine kan het ook, maar de kleur zal minder helder zijn dan. Weet jij trouwens welke kippen witte, en welke kippen bruine eieren leggen?

Paaseieren kleuren met groenten: hoe doe je het?

Verzamel zoveel pannetjes als je kleurstoffen hebt. Snij de groenten fijn en meng ze per soort met 500 ml water. Je hebt ongeveer 2 kopjes groenten, 2 eetlepels specerijen of 1 zakje thee nodig per pannetje. Breng aan de kook en laat minstens 15 tot 30 minuten zachtjes pruttelen – hoe langer, hoe intenser de kleur. Giet het mengsel door een zeef, vang het gekleurde water op en voeg 1 eetlepel azijn toe.

Doe de kleurstof weer in het pannetje en voeg de eieren toe. Eén pannetje kleurstof is genoeg om 6 eieren te verven. Zorg ervoor dat ze niet tegen elkaar aan liggen (kook ze eventueel niet allemaal tegelijk) en dat ze helemaal bedekt zijn met het gekleurde water. Kook de eieren hard. Hoe langer je ze kookt, hoe dieper de kleur wordt. Maar kook ze niet langer dan 15 minuten, dan is het ei niet meer lekker. Je kunt ook eieren die al eerder hardgekookt waren, verven. Doe ze in dat geval in een bakje en overgiet ze met de afgekoelde kleurstof. Zet een nachtje in de koelkast. Vind je de kleur nog niet diep genoeg, laat de eieren dan drogen en leg ze nog een tweede keer voor een paar uur in de kleurstof.

Haal de eieren uit de kleurstof en laat ze drogen op een rooster. Om ze mooi te laten glanzen, kun je ze nog opwrijven met een doekje met wat zonnebloemolie.

Een specialeffectje toevoegen? Span wat keukenelastiekjes kriskras rond je ei alvorens het te koken: waar het elastiekje zit, kan geen kleurstof komen en zo krijg je leuke motiefjes.

Welk ingrediënt voor welke kleur?

  • Geel:kurkuma, uienschillen, kerriepoeder
  • Oranje: wortelen
  • Roze, rood, paars: schillen van rode ui, rode biet, vlierbessen, hibiscusthee
  • Blauw: rodekool (opgelet, bruine eieren worden groen), bosbessen
  • Groen: spinazie, peterselie, brandnetel
  • Bruin: koffie, thee

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen