Meest recente artikelen

Bruine of witte eieren: welke kleur ei legt een kip?

Wist jij dit al?

Bruine of witte eieren: welke kleur ei legt een kip? Artikel

Kun je eigenlijk aan een kip zien welke kleur eieren ze zal leggen? Het antwoord is... ja!

De kleur van het ei is afhankelijk van het ras van de kip: het ene ras legt bruine eieren, het andere witte. Veel mensen denken dat witte kippen witte eieren leggen en bruine kippen bruine, maar dat is niet altijd waar. Er zijn ook witte kippen die bruine eieren leggen. Je kunt het beter zien aan het oorlelletje van de kip: een kip met witte oorlellen produceert witte eieren. Bruine eieren krijg je van een kip met bruine of rode oorlellen. Er zijn zelfs rassen die groene eieren leggen. Die hebben, zoals je misschien verwachtte, geen groene oorlellen, maar eerder crèmekleurige of parelwitte lelletjes.

Zijn bruine eieren lekkerder dan witte?

Nee. De kleur van de eierschaal heeft (net zoals de kleur van de dooier) geen invloed op de smaak en de voedingswaarde van het ei. De kleur zit in het pigment in de schaal, niet in het ei zelf. Wel zijn bruine eieren meestal duurder dan witte eieren. Dat komt doordat mensen liever bruine eieren kopen dan witte (die worden ten onrechte geassocieerd met legbatterijen), en ook omdat bruine eieren meestal iets groter zijn dan witte. Toch zijn er ook onderzoeken die zeggen dat witte eieren duurzamer zijn dan bruine: de kippenrassen die witte eieren leggen zijn over het algemeen iets kleiner, eten minder maar leggen meer eieren dan rassen die bruine eieren leggen. Dat allemaal samen maakt witte eieren iets milieuvriendelijker dan bruine.

Bruine of witte eieren, deze recepten zijn allemaal even lekker

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen