Meest recente artikelen

Waarom eten we paaseitjes met Pasen?

Lees meer over deze smakelijke traditie

Waarom eten we paaseitjes met Pasen? Artikel

Paaseieren zoeken: het is een van de leukste tradities met Pasen. Maar weet jij waarom wij eigenlijk paaseitjes eten op deze feestdag? Wij leggen het voor je uit.

Met Pasen gaan alle kinderen in ons land massaal op zoek naar paaseieren die verstopt liggen in de tuin. Maar waarom eten we juist paaseitjes op Pasen, en waar komt deze traditie vandaan?

Oudheid

Eieren zijn hét symbool voor vruchtbaarheid. De Germanen verstopten bij het begin van de lente al eieren op hun akkers om zo een vruchtbare oogst af te smeken.
Ook buiten Europa speelden eieren een belangrijke rol in allerhande lentetradities. Zo werd in China in de 7de eeuw voor Christus al een lentefeest gehouden, waarbij 3 dagen lang geen vuur mocht gemaakt worden om de natuur de kans te geven om te ontdooien. Omdat men dus geen vlees of vis kon bereiden, werden vooraf gekleurde hardgekookte eieren gemaakt die dan gegeten werden. En ook de Perzen vieren het nieuwe jaar met geverfde eieren.

Christendom

In het Christendom was het tijdens de Vasten – tussen Aswoensdag en Pasen – verboden om eieren te eten. Maar met kippen die in het voorjaar opnieuw begonnen te leggen, waren er met Pasen dus véél eieren, té veel. De oudste eieren werden mooi versierd, de andere werden met Pasen opgegeten. Voor christenen is het ei het symbool van de wedergeboorte van Christus.

Waarom eten we chocolade paaseitjes?

En wat dan met onze chocolade paaseitjes? De eerste chocolade paaseieren werden gemaakt in Frankrijk, in de 18de eeuw, en waren uitgeblazen kippeneieren die gevuld werden met chocolade. Bij chique chocolatiers vind je deze eieren nog steeds. Daarna volgden eerst volle chocolade eitjes, en daarna ook de holle. Maar chocolade was een luxeproduct en dus waren deze chocolade eieren voorbehouden aan de happy few. Pas de laatste decennia werden kippeneieren massaal vervangen door chocolade paaseitjes. Minstens even lekker wat ons betreft!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen