Meest recente artikelen

Zo verspil je minder eten

Zero waste

Zo verspil je minder eten Artikel

Naar schatting gooien we in Vlaanderen 80 kilo voedsel per persoon per jaar weg. Met deze simpele tips verspil je minder én bespaar je geld!

Planning en boodschappen

  • Maak een boodschappenlijstje: controleer eerst wat je al in huis hebt en stel een boodschappenlijstje op met de exacte hoeveelheden die je nodig hebt. Doe geen boodschappen als je honger hebt, zo voorkom je meer te kopen dan je nodig hebt.
  • Plan maaltijden: maak een weekmenu en koop alleen de ingrediënten die je echt nodig hebt voor deze maaltijden.
  • Koop bewust: vermijd impulsaankopen en koop artikelen die in aanbieding staan alleen als je ze ook echt gebruikt.
  • Controleer de data van producten: een 'te gebruiken tot' datum staat op producten die snel bederven (zoals vlees en koelverse producten). Deze kunnen best ook worden weggegooid zodra ze over datum zijn. 'Ten minste houdbaar tot' wordt gebruikt voor minder bederfelijke producten. Tot deze datum wordt de kwaliteit gegarandeerd maar producten zoals rijst en suiker zijn dan nog prima te gebruiken.

Opslag en houdbaarheid

  • Bewaar voedsel correct: bewaar voedsel op de juiste temperatuur en in de juiste verpakkingen om de houdbaarheid te verlengen.
  • Gebruik restjes eerst: plaats nieuwe aankopen achteraan in de koelkast en zet oudere producten vooraan om ervoor te zorgen dat ze eerst worden gebruikt.
  • Vries voedsel in: vries restjes of producten in die je niet meteen gaat gebruiken om ze langer houdbaar te maken.
  • Zet je koelkast op 4°C. Hierdoor blijven vlees, zuivelproducten en groenten langer vers.
  • Voorgesneden groenten bederven sneller dan ongesneden groenten.

Koken en consumeren

  • Kook op maat: pas de hoeveelheden die je kookt aan het aantal personen aan om restjes te minimaliseren.
  • Creatief met restjes: maak nieuwe gerechten van restjes, zoals soepen, stoofpotjes of salades. Heb je oud brood over? Maak er eens broodpudding of croutons van. Of maak bouillon van groenteschillen. Geen tijd? Vries ze dan in voor later.
  • Sinaasappels of citroenen uitgeperst, maar niks van plan met de schillen? Citrusschillen kan je drogen om er thee van te maken. Of maak je eigen schoonmaakmiddel! Vul een pot voor ¾ met witte azijn, voeg de citrusschillen toe, laat 2 à 3 weken staan en schud af en toe. Perfect om de badkamer schoon te maken.
  • Portioneren: serveer kleinere porties om te voorkomen dat er te veel op het bord blijft liggen.
  • Weeg pasta en rijst af voor gebruik. Per persoon is 75 tot 100 gram aan te raden.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen