Wat is de beste manier om boter snel zacht te maken?
Sofie testte het uit!
Je hebt zin in cake of koekjes, maar… het recept begint met: ‘Laat de boter zacht worden.’ Verdorie, vergeten de boter uit de koelkast te halen. Redactrice Sofie testte uit hoe je die boter dan wel makkelijk en vlug bak-klaar krijgt.
Sofie: "Hét geheim voor een lekker luchtige cake? Dat is voor mij: beginnen met zachte boter (geen margarine!), die je makkelijk luchtig kunt kloppen. En ja, ik vergeet weleens die boter op tijd uit de koelkast te halen. Mijn cake wordt dan nooit echt wat ik verwacht. Daarom besliste ik deze keer eens te testen hoe ik die boter tóch snel zacht krijg om er zo vlug mogelijk mee aan de slag te kunnen. Ik geef alle methodes een score op hoe snel het gaat (daarom meet ik geregeld de temperatuur van de boter met de keukenthermometer) en op hoe omslachtig ze zijn (want hoe simpeler, hoe beter).
Natuurlijk wordt boter sneller zacht op een warme dag. Daarom is het belangrijk om te weten van welke temperaturen we vertrekken. De boter heeft vijf dagen in de koelkast gestaan op 5°C en op de dag van de test bedraagt de temperatuur in mijn keuken 20°C. Als er in een recept 'boter op kamertemperatuur' wordt gevraagd, wordt 18 à 20°C bedoeld. We testen tot de temperatuur van de boter 18°C bedraagt."
Lees verder onder de video
Manier 1: op het aanrecht, in één blok
Hoe? Ik leg een blok boter op een bordje en laat het op het aanrecht staan. Na 5 minuten, 10 minuten en vervolgens om het kwartier meet ik de temperatuur.
Wat gebeurt er? Na anderhalf uur geregeld meten zit de temperatuur nog steeds maar op 16,5°C. We deden deze test wel in de winter, in de zomer gaat dit vermoedelijk sneller omdat de omgevingstemperatuur dan hoger is.
Mijn verdict: simpeler dan de boter gewoon op het aanrecht laten staan, kun je het niet bedenken. Maar deze methode duurt veel te lang. Wanneer de boter eindelijk zacht is, heb ik misschien al geen zin meer in die cake. Wel goed voor de lijn, natuurlijk.
Hoe snel? 🧡
Hoe simpel? 🧡🧡🧡🧡🧡
Totaal: 6/10
Manier 2: op het aanrecht, in kleine blokjes gesneden
Hoe? Ik snij de boter in blokjes en laat ze, verspreid over een bord op het aanrecht, op kamertemperatuur komen. Na 5 minuten, 10 minuten en vervolgens om het kwartier meet ik de temperatuur van verschillende blokjes.
Wat gebeurt er? Volgens de theorie zou deze manier ongeveer 6 minuten moeten duren. Maar na anderhalf uur meet ik nog steeds een temperatuur van 16,5°C.
Mijn verdict: ook deze manier duurt te lang én er is afwas. Bovendien snij je de boter ook niet zonder je handen vet te maken. Geen winnaar.
Hoe snel? 🧡🧡
Hoe simpel? 🧡🧡🧡🧡
Totaal: 6/10
Manier 3: op het aanrecht, grof geraspt
Hoe? Ik rasp de koude boter met een blokrasp (op de grove kant) en laat ze op een bord op het aanrecht zacht worden. Na 5 minuten, 10 minuten en vervolgens om het kwartier meet ik de temperatuur.
Wat gebeurt er? Het raspen gaat niet zo gemakkelijk, de boter is wel koud maar niet hard, waardoor het moeilijk heen en weer bewegen is. De boter smelt al een beetje aan mijn vingers: het wordt een vettig en glibberig boeltje. Er blijft ook heel wat boter in de rasp hangen, dus het gewicht na het raspen is niet meer het oorspronkelijke gewicht van voor het raspen. Na 1.15 uur zit de temperatuur op 17°C, maar de boter is wel goed mals.
Mijn verdict: sneller dan de vorige twee aanrechtmethodes, maar het duurt nog altijd lang en we zitten nog niet helemaal op kamertemperatuur. Ik vind het vooral een probleem dat je veel boter verliest in de gaatjes van de rasp. Ga je voor deze manier, dan kun je de boter het best pas afwegen na het raspen.
Hoe snel? 🧡🧡🧡
Hoe simpel? 🧡🧡🧡🧡
Totaal: 7/10
Manier 4: in de microgolfoven, in één blok
Hoe? Gebruik je microgolfoven op ontdooistand (meestal aangeduid met een sneeuwvloksymbool), of op het laagste wattage als je geen speciale ontdooistand hebt (bij mijn magnetron is dat 90W). Leg het blok boter op een schaaltje dat in de microgolfoven mag. Bij een automatische ontdooistand moet je gewoonlijk ook het gewicht van de boter ingeven, anders duw je gewoon op start en controleer je elke 5 à 10 seconden de zachtheid van de boter. Ik check voor onze test om de 10 seconden de temperatuur op verschillende plekken.
Wat gebeurt er? Na 10 seconden is er niks te zien. Na 20 seconden is het blok boter nog hard. Na 1 minuut: niet zichtbaar veranderd, behalve dat de boter een klein beetje blinkt. Maar als ik erin prik met een mes, is de boter wel degelijk zacht. Daarna plet ik de boter met een vork: de randen zijn zachter dan het midden. Ik meet de temperatuur nog een keer en die zit, afhankelijk van waar ik de thermometer prik, tussen de 18 en 19°C. Perfect!
Mijn verdict: dit gaat beter dan verwacht. Ik had gedacht dat het blok ongelijkmatig zacht zou worden en hier en daar een beetje zou smelten, maar dat is niet gebeurd. Dit is zachte boter, misschien al iets té zacht zelfs.
Hoe snel? 🧡🧡🧡🧡🧡
Hoe simpel? 🧡🧡🧡🧡
Totaal: 9/10
Manier 5: in de warme microgolfoven
Hoe? Ik snij de boter in blokjes en spreid ze uit over een bord. Ik vul een microgolfbestendige kom met 500 milliliter water en verwarm het water 4 minuten op het hoogste wattage, tot het heet is. Ik zet het bord met boter onmiddellijk bij in de uitgeschakelde microgolfoven, sluit de deur en laat het 10 minuten staan.
Wat gebeurt er? De boter wordt, buiten mijn verwachting om, mooi mals. Na de voorgeschreven 10 minuten wachten bedraagt de temperatuur 17°C.
Mijn verdict: hoewel effectief, vind ik deze manier nogal omslachtig. En bovendien duurt het veel langer dan op de ontdooistand.
Hoe snel? 🧡🧡🧡
Hoe simpel? 🧡🧡🧡
Totaal: 6/10
Manier 6: in lauw water
Hoe? Doe het stuk boter in een ziplockzakje, duw de lucht uit het zakje en sluit het. Leg het zakje in een kom met veel lauw water, iets warmer dan kamertemperatuur. Ik gebruik water van 30°C. Zorg ervoor dat er voldoende water in de kom zit, zodat de temperatuur van de boter niet onmiddellijk de temperatuur van het water verlaagt.
Wat gebeurt er? Niet veel. De boter ligt in een kom met water. Wanneer ik het zakje uit het water haal, voelt de boter heel zacht aan. Ik doe ze op een bord en de buitenkant lijkt me gesmolten, hoewel de temperatuur midden in het blok tussen de 15 en 16°C bedraagt. Er komen waterdruppels mee op het bord: niet gewenst als je de boter bijvoorbeeld met chocolade zou gaan mengen. Bij het pletten met een vork wordt duidelijk dat de buitenkant iets te zacht is, en de binnenkant misschien nog iets te hard.
Mijn verdict: je krijgt de boter niet zonder vette handen in het zakje en het is niet makkelijk om dat zakje vervolgens te sluiten. De boter wordt nat. Kies voor een andere manier, er zijn er betere.
Hoe snel? 🧡🧡🧡
Hoe simpel? 🧡🧡🧡
Totaal: 6/10
Manier 7: met de deegrol
Hoe? Leg het stuk boter tussen twee vellen bakpapier (of vershoudfolie) en duw het met de deegrol plat tot een schijf van 1 à 1,5 cm dik. Haal de bovenste laag papier weg, vouw de plak boter in drie en leg het papier er weer op. Rol uit tot een schijf van 0,5 cm dik en laat 5 minuten rusten. Draai om en laat nog eens 5 minuten rusten. Verwijder het papier.
Wat gebeurt er? Het plat duwen van de boter (die nochtans uit de koelkast komt) gaat veel makkelijker dan ik had gedacht. Het dubbelvouwen van de boter lukt dan weer niet: daarvoor is ze al te zacht geworden aan één kant. Geknoei en vettige vingers! Het eindresultaat: boter die aan het papier blijft plakken, hier kun je niet meer mee werken.
Mijn verdict: omslachtig! Wie gaat hieraan beginnen als er veel makkelijkere manieren bestaan? Bovendien wordt de boter té zacht.
Hoe snel? 🧡🧡
Hoe simpel? 🧡
Totaal: 3/10
Manier 8: in de standmixer
Hoe? Ik doe het blok boter in één stuk in de kom van de standmixer, maak de platte klopper vast en laat het toestel op laag toerental draaien. Wanneer de boter smeerbaar is, verhoog ik het toerental tot medium, daarna nog wat hoger.
Wat gebeurt er? De boter kruipt tegen de randen naar boven en je moet ze af en toe terug naar beneden duwen. Na 3 minuten is de boter zacht en bewerkbaar, de temperatuur zit wel nog tussen 15 en 16°C.
Mijn verdict: voor de meeste koekjesrecepten is deze boter al te zacht, voor cake of kruidenboter kan deze methode wel. Op voorwaarde dat je een standmixer in huis hebt, natuurlijk. Het is wel wat vervelend dat je de boter tussendoor naar beneden moet duwen en je houdt er vette afwas aan over.
Hoe snel? 🧡🧡🧡🧡
Hoe simpel? 🧡🧡🧡🧡
Totaal: 8/10
De ultieme eindconclusie
"Absoluut de snelste manier is de ontdooistand in de microgolfoven: amper een minuut en je boter is zacht. De standmixer duurt een (klein) beetje langer, maar je hebt intussen je handen vrij: ideaal om de rest van je ingrediënten af te wegen bijvoorbeeld. Als je liever geen elektrische toestellen wilt gebruiken, kiezen wij voor de geraspte boter: makkelijk te mengen met de rest van je ingrediënten. Aan jou de keuze!"
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!