Meest recente artikelen

Met dit basisrecept wordt cake maken kinderspel!

Zo simpel dat je dit recept zo uit het hoofd kent

Met dit basisrecept wordt cake maken kinderspel! Artikel

Gebruik dit cakerecept als basis, en je bent er zeker van dat je straks kunt genieten van de perfecte ‘quatre-quarts’.

Van plan om een cake te maken? Het geheim van een malse cake zit ‘m niet alleen in de gelijke verhouding boter, suiker, eieren en bloem maar ook in de manier waarop je ze geleidelijk bij elkaar brengt. Er zijn meerdere recepten en manieren om cake te maken, maar dit basisrecept voor cake kan niet mislukken!

Dit heb je nodig

 • 200 g boter
 • 200 g fijne kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker of het merg uit 1 vanillestokje (kun je eventueel ook weglaten)
 • 4 eieren (totaal 200 g)
 • 200 g zelfrijzende bloem, gezeefd
 • snuifje zout

Zo maak je het

 1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Koude boter kun je maar moeilijk romig kloppen, en eieren op kamertemperatuur zorgen voor een luchtiger beslag. Verwarm de oven voor op 175°C, boven- en onderwarmte.
 2. Klop in een ruime mengkom de zachte boter met de suiker en de vanillesuiker tot een licht en luchtig mengsel. Dit duurt ongeveer 10 minuten met de hand, en 5 minuten met de mixer.
 3. Klop een voor een de eieren door het boter-suikermengsel. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen in het beslag, anders gaat het beslag kabbelen.
 4. Voeg de bloem en het zout toe en spatel ze door het beslag. Roer niet te lang, want dan haal je de lucht weer uit het beslag en wordt je cake straks taai. Er mag nog hier en daar een klein beetje bloem zichtbaar zijn. Je kunt ook kort mixen telkens wanneer je wat bloem hebt toegevoegd, maar doe ook dit niet te lang. De bedoeling is alleen om alles te mengen.
 5. Beboter en bebloem een rechthoekige cakevorm met een inhoud van 2 liter. Doe er het beslag in. Strijk het oppervlak glad.
 6. Bak de cake 15 minuten in het midden van de oven, en verlaag daarna de oventemperatuur tot 160°C. Laat nog 35 minuten verder bakken. De exacte gaartijd en temperatuur kunnen wat afwijken in jouw oven: elke oven werkt anders. Zie je dat je cake te snel bruin wordt, dek ‘m dan af met wat aluminiumfolie en verlaag de temperatuur. Krijgt hij maar géén kleurtje? Dan moet hij wellicht wat langer bakken dan in het recept staat én kun je best de volgende keer de temperatuur wat hoger zetten.
 7. Controleer de cake met een prikker: als deze droog uit de cake komt, is hij klaar. Anders laat je ‘m nog een paar minuten verder bakken en test je nog een keer.
 8. Haal de cake uit de oven en laat ‘m 10 minuten afkoelen in de vorm. Ontvorm ‘m daarna op een rooster en laat verder afkoelen.

Deze materialen heb je nodig om cake te bakken

 • Een weegschaal. Wie wil bakken, moet de ingrediënten zorgvuldig afwegen. Wij werken het liefst met een digitale weegschaal, die is nauwkeuriger dan een analoog exemplaar.
 • Twee of drie ruime mengkommen: om ingrediënten af te wegen, om eventueel eiwit op te kloppen als dat moet volgens het recept en om je beslag te maken.
 • Een goede mixer met twee kloppers. Of investeer in een keukenrobot: zo heb je je handen vrij tijdens het mixen. Het zal al snel je beste vriend worden!
 • Een deegschraper: handig om het deeg in porties te verdelen of je aanrecht schoon te maken.
 • Bakvormen: zoveel vormen, zoveel keuze. Kies voor vormen die je vaak gebruikt, zoals een langwerpige vorm, een springvorm, een bakblik en een tulband.
 • Bakpapier: als je je vorm niet wilt invetten maar er toch wilt voor zorgen dat je cake niet aan de vorm blijft plakken.

Wil je nog meer cake maken? Probeer deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen