Meest recente artikelen

How to: lenterolletjes vouwen

Het handigste stappenplan

How to: lenterolletjes vouwen How to's

How to: lenterolletjes vouwen. We leggen je stap voor stap uit hoe je thuis deze goedgevulde lekkernijen maakt én hoe je ze moet vouwen.

Stap voor stap

1. Wees goed voorbereid: snij alle groenten in dunne staafjes van ongeveer 3 à 6 mm dik en 6 à 10 cm lang, zorg dat de stukjes vlees of vis (kip, varkensvlees, scampi's…) gegaard en afgekoeld zijn en haal al de kruidenblaadjes van de takjes. Voorzie ook een schaal met een schone, licht vochtige keukenhanddoek om je springrolls op te leggen als ze klaar zijn.

2. Vul een grote ondiepe kom met lauw water om de rijstvellen in te dompelen en leg de schone, licht vochtige keukenhanddoek voor je. Hierop maak je de rolls.

3. Dompel een rijstvel ongeveer 20 seconden in het water totdat het zacht en soepel aanvoelt. Leg het op de keukenhanddoek.

4. Beleg het vel met alle ingrediënten, start onderaan. Als het rijstvel een gezicht zou zijn, schik dan de ingrediënten horizontaal ter hoogte van de mond. Laat onderaan 3 cm vrij. Begin met een 'bedje' van noedels en leg daarop de andere ingrediënten. Dit beschermt het rijstvel tegen het doorboren door een van de hardere ingrediënten. De volgorde van de ingrediënten maakt verder niet zoveel uit: zolang je maar een mooi, compact stapeltje maakt. Laat ook aan de beide zijkanten 3 cm vrij.

5. Neem de onderste rand van het rijstvel voorzichtig met je twee handen vast en bedek de vulling ermee.

6. Vouw nu de zijkanten naar binnen. Hierdoor sluiten de zijkanten mooi af en valt de vulling er niet uit.

7. Rol de lenterol verder van je af om een strak rolletje te krijgen. Je hoeft geen water of ei te gebruiken om het pakje te sluiten, het plakt vanzelf toe. Leg de springroll wel met de naad naar onderen op de schaal.

8. Serveer de lenterolletjes in hun geheel of snij ze schuin in twee net voor het serveren.

Wil je het ook eens gezien hebben? Bekijk dan het filmpje!

Don'ts

  • Haast je níét. Zeker de eerste keren is het rollen geen makkie. Hoe vaker je het doet, hoe sneller het gaat. Voorzie voor de eerste keer dus ruim genoeg tijd om te experimenteren.
  • Gebruik geen warm water om je rijstvellen in te dompelen. Warm water maakt het rijstpapier te snel zacht en plakkerig, waardoor je het niet meer kunt bewerken.
  • Laat de rijstvellen niet te lang weken in het water. Ze mogen niet te slap worden, want dan zullen ze scheuren bij het oprollen. Week je ze niet lang genoeg, dan zijn ze niet soepel genoeg en zullen ze breken. Een moeilijk evenwicht dus!
  • Gebruik niet te veel vulling. Maak je rolls met minder vulling dan je denkt nodig te hebben, anders worden ze te dik. Dan kun je ze moeilijk rollen en vergroot de kans op scheuren. Check ook of je ingrediënten geen te harde randen hebben, zodat ze niet door de rijstvellen heen prikken.
  • Rol de rolletjes niet te luchtig op. Je mag het rijstvel gerust strak over de vulling rollen. Hoe minder lucht erin zit, hoe beter.
  • Vermijd te veel vocht in je roll. Ingrediënten moeten goed drooggedept zijn, zodat je roll niet scheurt.
  • Maak de rolls niet te lang op voorhand, anders verliezen ze hun fraîcheur en worden de rijstvellen taai. Doe het maximaal een halve dag vooraf.
  • Bewaar ze goed. Leg je rolletjes in de koelkast tot serveren, maar zorg ervoor dat ze elkaar niet raken, anders plakken ze aan elkaar. Leg tussen de rolletjes een schone, licht vochtige keukenhanddoek of eventueel een vel bakpapier.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen