Meest recente artikelen

Hoe maak je groenten het best klaar als je zo weinig mogelijk voedingsstoffen wilt verliezen?

Karolien Olaerts geeft antwoord

Hoe maak je groenten het best klaar als je zo weinig mogelijk voedingsstoffen wilt verliezen? Artikel

Groenten kan je rauw eten, koken, bakken, stomen, grillen, ... Maar met welke methode verlies je zo weinig mogelijk voedingsstoffen? Wij vroegen het aan Karolien Olaerts.

Als je Karolien Olaerts niet kent van haar populaire blog Karola's Kitchen, dan herken je haar misschien als de auteur van verschillende boeken over gezonde voeding of haar podcast De Karola's Kitchen Podcast. In haar vaste rubriek bij Libelle Lekker beantwoordt Karolien al onze vragen over voeding en gezondheid. Deze keer: Hoe maak je groenten het best klaar als je zo weinig mogelijk voedingsstoffen wilt verliezen?

Het antwoord van Karolien

"Dé bereidingswijze bestaat niet. Je hoort weleens dat rauw het beste is, maar dat klopt niet. Onze darmen zouden een eetpatroon met enkel rauwe groenten niet kunnen verwerken, het zou ongemakken geven en zelfs tot vitaminetekorten leiden. Niet alle voedingsstoffen worden namelijk goed opgenomen vanuit rauwe groenten."

Verhitting

"Verhitting vernietigt inderdaad bepaalde vitamines, zoals vitamine C, maar andere stoffen worden door verhitting en bewerking net beter opneembaar. Een bekend voorbeeld is lycopeen, de bioactieve stof in tomaten. De concentratie lycopeen in een rauwe tomaat is erg laag en onze darmen kunnen de stof niet makkelijk absorberen. Ons lichaam heeft veel meer aan de lycopeen in verwerkte tomaten, zoals in een tomatensaus: de concentratie is hoger en de stof is beter op te nemen.

Wat dan wel?

"Afwisselen in bereidingswijzen is dus de boodschap. Een eenvoudige switch die wel zorgt voor wat vitamine­winst: groenten stomen in plaats van koken. Bij het stomen blijven wateroplosbare vitamines beter behouden, terwijl ze bij het koken met het water mee weggegoten worden. Bereid je broccoli of worteltjes dus – als een recept het toelaat – in een stoommandje. Een extra voordeel is dat ze ook een stuk lekkerder zijn!"

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen