Meest recente artikelen

Koken als alleenstaande: tips en recepten

Helemaal niet moeilijk!

Koken als alleenstaande: tips en recepten Artikel

Koken voor 1 persoon kan soms een lastige opgave zijn: je porties zijn altijd nét dat tikkeltje te groot voor jou alleen, je koelkast puilt uit van de restjes, recepten zijn ontworpen voor meerdere personen… Met deze tips en recepten is dit alles verleden tijd en kun je voortaan volop genieten van je maaltijden, zonder al te veel verspilling.

Naar de winkel

Eerst en vooral is het belangrijk dat je op een aantal dingen let wanneer je naar de winkel gaat:

  • Maak op voorhand een boodschappenlijstje. Bepaal op voorhand wat je allemaal nodig hebt. Zo voorkom je dat je te veel koopt en kun je gerichter inkopen doen.
  • Kies voor groenten en fruit die langer houdbaar zijn. Denk aan appels, bloemkool, broccoli, aardappelen… Hier kun je dan vaak ook meerdere gerechten mee maken, die je achteraf kunt invriezen.
  • Bekijk de diepvriesafdeling. Ook in de diepvries vind je heel wat groenten en fruit. Op deze manier kun je enkel het aantal nemen dat je nodig hebt voor je verse maaltijd en de rest gewoon in de diepvries laten steken.
  • Ga voor kleinere porties. Probeer geen te grote verpakkingen te nemen van bijvoorbeeld vlees, groenten, vis of brood. Doe je dit toch? Dan kun je het thuis ook altijd in kleinere porties verdelen en invriezen.

Eén ingrediënt voor meerdere gerechten

Vaak kun je meerdere gerechten maken aan de hand van één ingrediënt. Denk bijvoorbeeld aan wortelen, waar je een heerlijke stoemp mee kunt maken, maar die je evengoed kunt verwerken in een wokgerecht of soep. Hier is een selectie van vier recepten met bloemkool, waar je zeker vier keer gevarieerd van kunt eten. Je kunt dus telkens een vierde van je bloemkool gebruiken en op vier verschillende manieren klaarmaken.

Creatief met restjes

Als je kookt voor één persoon, kun je soms wel eens te maken hebben met restjes. Probeer creatief om te springen met deze restjes en ook hier heerlijke dingen mee te maken.

  • Is je brood al wat hard geworden? Deze kun je nog perfect gebruiken om bijvoorbeeld wentelteefjes mee te maken. Je kunt het ook gebruiken als een vorm van paneermeel in gehakt.
  • Je fruit wat te lang laten liggen? Verwerk dit in een heerlijke smoothie of acaï bowl.
  • Te veel aardappelen gekookt? Bak ze heerlijk in de pan, maak er een aardappelsalade van of verwerk ze in een ander gerecht.
  • Nog wat restjes groenten over? Je kunt dit heel makkelijk verwerken in een quiche, bakken met een eitje of op een pizza leggen.

Door creatief om te springen met restjes kun je heel wat nieuwe combinaties maken en hoef je minder in de vuilnisbak te gooien. Win-win!

Eén pan voor één persoon

Op een avondje alleen wil je liefst van al lekker in de zetel neerploffen en je favoriete serie opzetten. Veel kookwerk en een berg afwas is dus niet ideaal. Probeer eens verschillende eenpansgerechten uit. Vaak heb je er niet al te veel werk aan, blijft de afwas vrij tot zeer schaars en bovendien zijn ze ook nog eens overheerlijk. Ga al eens aan de slag met deze recepten. Restjes? Invriezen of er creatief mee omspringen is de boodschap.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen