Meest recente artikelen

Turkse pizza: hoe verschilt die van de Italiaanse?

Zelfde naam, ander gerecht

Turkse pizza: hoe verschilt die van de Italiaanse? Artikel

De Italiaanse pizza is inmiddels wereldwijd bekend en geliefd. Ook in ons land kunnen velen de delicatesse met krokante korst, tomatensaus en gesmolten kaas niet meer missen. Toch is de Turkse tegenhanger, de Turkse pizza of lahmacun, onterecht veel minder bekend in België. Tijd om daar verandering in te brengen.

Hoewel een Turkse pizza of lahmacun op het eerste gezicht enige gelijkenis vertoont met zijn Napolitaanse tegenhanger, zijn het vooral de verschillen die opvallen wanneer je het gerecht nader bekijkt. Van het deeg en de toppings tot de manier waarop het wordt gegeten: laten we de grootste verschillen tussen de Turkse en de Italiaanse pizza eens doornemen.

Deeg

Het verschil begint al bij de basis van de pizza, het deeg. De Italiaanse pizza staat bekend om zijn dunne, knapperige korst gemaakt van bloem, water, gist, zout en olijfolie. In tegenstelling hiermee heeft de Turkse pizza vaak een dunner en zachter deeg dat meer lijkt op een plat brood. Bovendien worden andere ingrediënten toegevoegd, zoals yoghurt, melk en soms ei.

Toppings

Italiaanse pizza's worden gekenmerkt door hun variatie aan toppings. Van rode tot witte pizza's, met pikante salami, aardappeltjes en rozemarijn, verschillende kaassoorten of simpelweg enkel met knoflook en tomatensaus: de mogelijkheden zijn eindeloos. De Turkse pizza daarentegen heeft een typerende kruidige gehaktvulling. Een mengsel van gehakt, tomaten, uien en een scala aan kruiden zoals komijn en koriander geven de Turkse pizza zijn herkenbare smaak. Bovendien zal je nooit kaas vinden op een lahmacun.

Eetwijze

Italiaanse pizza's worden doorgaans in driehoekige of vierkante stukken gesneden en vervolgens met de hand gegeten. De Turkse variant heeft een ronde vorm, maar wordt opgerold voordat ze geserveerd wordt. Hierdoor lijken ze meer op een wrap of durum en zijn ze gemakkelijk mee te nemen.

Pide

Naast de Turkse pizza of lahmacun is er nog een Turkse specialiteit die enigszins aan een Italiaanse pizza doet denken, namelijk de pide. In tegenstelling tot een lahmacun heeft het deeg van pide een dikkere textuur en krijgt het een ovale vorm voordat het wordt afgebakken met diverse toppings. Pide wordt niet opgerold maar in stukken gesneden en gegeten met kruiden.

Maak zelf Turkse pizza

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen