Het kerstmenu van Libelle-chef Ilse
Verfijnde bordjes voor het feest
Een kerstmenu vol verfijning; van Libelle-chef Ilse D'Hooge had je natuurlijk niets anders verwacht. Geniet mee van haar elegante feestdiner.
Libelle-chef Ilse D’Hooge baat samen met haar man een viswinkel uit in Lochristi. Ze is mama van drie volwassen zonen en al meer dan vijftien jaar onze vaste Libelle-chef. Meteen naar het kerstmenu van Ilse? Klik hier!
Met wie vier je kerstavond of kerstdag?
Ilse D’Hooge: "We vieren kerst altijd in familieverband, afwisselend op kerstavond of kerstdag. De schoonkinderen hebben ook families en zo heeft elke familie een keertje kerstavond."
Kook je traditioneel of experimenteer je?
Ilse: "Ik hou het vaak bij een klassieker hoofdgerecht, de voorgerechtjes en hapjes mogen wat vernieuwender zijn. Maar ik blijf het liefst bij seizoensingrediënten, kalkoen, wild of sint-jakobsvruchten."
Heb je helpende handen in de keuken?
Ilse: "Iedereen draag zijn steentje bij. Meestal spreken we af wie er voor een bepaald gerecht de leiding neemt. Gelukkig koken mijn kinderen alle drie graag en is het voor hen geen opgave. Er wordt uitvoerig besproken wat we gaan serveren. We maken het meestal al gezellig tijdens het koken, met een aperitiefje in de keuken.”
Kersttrui of feestjurk?
Ilse: "Aangezien we er in de viswinkel in die periode al heel wat drukke dagen hebben opzitten en al dagen in jeans en dikke truien rondlopen, proberen we toch om ons feestelijk uit te dossen. De tafel staat meestal al dagen op voorhand gedekt, om tijd te winnen de dag zelf."
Welke kersttraditie geef jij graag door aan je kinderen?
Ilse: "Pakjestijd! Veel pakjes, ook al zijn het kleine dingen. Ik probeer altijd iets persoonlijks te vinden en de cadeautjes sprokkel ik al ruim op voorhand bijeen."
Welk gerecht mag niet ontbreken op de kersttafel?
Ilse: "Kerstkoekjes! Ik maak verschillende soorten, en ook hieraan begin ik al vooraf, zo rond eind november. De verschillende soorten gaan in koekjesdozen en op kerst verpak ik ze in mooie zakjes, als extra cadeautje op tafel."
Waarvoor was je dankbaar het voorbije jaar?
Ilse: "Dat we allemaal gezond zijn, en dat mijn kinderen hun draai vinden in het volwassen zijn. Ik ben blij dat ze allemaal nog graag op zondag naar huis komen en dat het onderling met de vriendinnen ook goed klikt. Ik geniet van die zondagse familiemomenten en maak het graag gezellig."
Het kerstmenu van Ilse
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Voorgerecht: carpaccio van sint-jakobsvruchten met zalmroosjes en gembervinaigrette
Ilse: “Ik hou van kleurrijke borden en lichte maaltijden. Daarom kies ik voor deze carpaccio van coquilles en zalm. De Aziatische marinade geeft net genoeg pit en de scheutjes en bloemetjes maken het af.”
Hoofdgerecht: hertentagliata met wortel en pastinaak, pompoenpuree en filodeegkrokantje
Ilse: “Met een stoofpotje van wild scoor ik altijd, maar deze keer ga ik voor hertenfilet, met een feestbord vol winterse garnituur. Op de avond zelf hoef ik enkel nog het vlees en de saus te maken.”
Dessert: pistachekussentjes
Ilse: “Ook voor het dessert kies ik voor een gemakkelijk gerecht dat je op voorhand kunt maken. Ik ben zot van pistache en deze luchtige kussentjes. Voor wie wil, serveer ik er nog een bolletje ijs bij, met witte chocoladesaus!”
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!