Meest recente artikelen

Het kerstmenu van Ilse

Verfijnde bordjes voor het feest

Het kerstmenu van Ilse Artikel

Een kerstmenu vol verfijning: van Libelle-chef Ilse had je niks anders verwacht, natuurlijk. Geniet mee van haar kerstmenu.

Libelle-chef Ilse baat samen met haar man een viswinkel uit in Lochristi. Ze is mama van drie volwassen zonen en al meer dan vijftien jaar onze vaste Libelle-chef.

Meteen naar Ilses kerstmenu? Klik hier!

Vier je kerstavond of kerstdag… en met wie?

Ilse: "We vieren kerst altijd in familieverband, afwisselend op kerstavond of kerstdag. De schoonkinderen hebben ook families en zo heeft iedereen eens een kerstavond."

Kook je traditioneel of experimenteer je?

Ilse: "Ik hou het vaak bij een klassieker hoofdgerecht, de voorgerechtjes en hapjes mogen wat vernieuwender zijn. Maar ik blijf het liefst bij seizoensingrediënten, kalkoen, wild of sint-jakobsvruchten."

Heb je helpende handen in de keuken of schuif je liever zelf je voetjes onder tafel?

Ilse: "Iedereen draag zijn steentje bij. Meestal spreken we af wie er voor een bepaald gerecht de leiding neemt. Gelukkig koken mijn kinderen alle drie graag en is het voor hen geen opgave. Er wordt uitvoerig besproken wat we gaan serveren. We maken het meestal al gezellig tijdens het koken, met een aperitiefje in de keuken."

Draag je een kersttrui of liever een feestelijke jurk?

Ilse: "Aangezien we er in de viswinkel in die periode al heel wat drukke dagen hebben opzitten en al dagen in jeans en dikke truien rondlopen, proberen we toch om ons feestelijk uit te dossen. Ook mijn tafel moet blinken die dagen en staat meestal al voor een groot deel gedekt dagen op voorhand, om tijd te winnen de dag zelf."

Welke kersttraditie van vroeger geef jij graag door aan je kinderen?

Ilse: "Pakjestijd! Veel pakjes, ook al zijn het kleine dingen. Ik probeer altijd iets persoonlijks te vinden en de cadeautjes sprokkel ik al ruim van op voorhand bijeen."

Welk gerecht mag niet ontbreken op de kersttafel?

Ilse: "Kerstkoekjes! Ik maak verschillende soorten, en ook hieraan begin ik al ruim op voorhand, zo rond eind november. De verschillende soorten gaan dan in koekjesdozen en op kerst verpak ik ze in mooie zakjes, als extra cadeautje op tafel."

Waarvoor was je dankbaar in 2023 en waarnaar kijk je uit in 2024?

Ilse: "Dat we allemaal gezond zijn, en dat mijn kinderen hun draai vinden in het volwassen zijn. Ik ben blij dat ze allemaal nog graag op zondag naar huis komen en dat het onderling met de vriendinnen ook goed klikt. Ik geniet van die zondagse familiemomenten en maak het graag gezellig. We namen deze zomer met de kinderen allemaal samen enkele dagen vakantie in Spanje, en daar geniet ik ook zo hard van. In september hadden we nog een heel leuk feest, want onze zoon Guillaume is getrouwd met Liselot. Toch wel een emotioneel moment voor mij, ook al zijn ze al acht jaar samen. Op de jongste, Gatien, ben ik ook heel trots, want die vindt op de kunstacademie zijn juiste weg. Ook hij spreidt zijn vleugels uit en wordt volwassen. En als ultieme nieuws kregen we deze zomer te horen van zoon Gilles en zijn vriendin Julie dat er een kleindochter op komst is. Dus in januari 2024 word ik oma! Daar kijk ik enorm naar uit en ja… na drie zonen een eerste kleindochter. Ik kan niet wachten om 'meisjesdingen' te doen."

Voorgerecht: carpaccio van sint-jakobsvruchten met zalmroosjes en gembervinaigrette

Ilse: "Ik hou van kleurrijke borden en lichte maaltijden. Daarom kies ik voor deze carpaccio van coquilles en zalm. De Aziatische marinade geeft net genoeg pit en de scheutjes en bloemetjes maken het af."

Ilse maakte dit gerechtje ook in onze Libelle Live Kerst. Die vier uitzendingen kun je hier herbekijken.ist

Hoofdgerecht: hertentagliata met wortel en pastinaak, pompoenpuree en filodeegkrokantje

Ilse: “Met een stoofpotje van wild scoor ik altijd, maar deze keer ga ik voor hertenfilet, met een feestbord vol winterse garnituur. Op de avond zelf hoef ik enkel nog het vlees en de saus te maken.”

Dessert: pistachekussentjes

Ilse: “Ook voor het dessert kies ik voor een gemakkelijk gerecht dat je op voorhand kunt maken. Ik ben zot van pistache en deze luchtige kussentjes. Voor wie wil, serveer ik er nog een bolletje ijs bij, met witte chocoladesaus!”

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Ilse D'hooge

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen