Meest recente artikelen

Gezond én goedkoop eten: kan dat?

Tips van Karolien Olaerts

Gezond én goedkoop eten: kan dat? Artikel

Gezond én goedkoop eten: het klinkt als muziek in de oren. Maar is het eigenlijk wel mogelijk om voedzaam te eten met een klein budget? Karolien Olaerts legt het voor je uit.

Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin. Ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen. Mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies. Hier light ze uit hoe je gezond én goedkoop kunt eten.

Gezond én goedkoop eten: kan dat?

Karolien: "Als er beweerd wordt dat gezond eten niet duur is, komt dit doorgaans uit de mond van bevoorrechte mensen. Voedzaam eten heeft wel degelijk een prijskaartje. Voor iemand in armoede met een boodschappenbudget van € 50 per week, is een broccoli van € 1,29 een aanzienlijke aankoop. Een blik ravioli van 800 g kost € 2,29. Broccoli bevat amper calorieën, geen eiwitten, geen vetten… Je komt er dus niet ver mee als je hongerige magen moet voeden. En dat terwijl je voor een kleine meerprijs twee vullende maaltijden haalt uit het blik ravioli. Wie in armoede leeft, is dus helaas vaak genoodzaakt om naar goedkope, sterk bewerkte producten te grijpen, die eerder arm zijn aan vitaminen en mineralen en rijk aan verzadigd vet en suiker. Toch zijn er manieren om geld te besparen én voedzaam te eten. Maak een weekmenu en boodschappenlijstje, zo vermijd je impulsaankopen en verspilling. Ga enkel in op promoties als '1+1 gratis' bij droge voeding en producten die je kunt invriezen, zodat je niets hoeft weg te gooien. Eet volgens het seizoen: op vele markten kun je voor enkele euro's een goed gevulde groente- of fruitbox kopen. Nog een plek om een goede slag te slaan: de app Too Good To Go. Hier kun je voor weinig geld overgebleven voedsel kopen bij horeca en voedingszaken. Tot slot nog enkele budgetvriendelijke voedzame producten: peulvruchten in blik zijn lang houdbaar, diepvriesgroenten en -fruit zijn vaak goedkoper dan de verse variant en eieren, cottagecheese en yoghurt van het huismerk zijn ook hoogwaardige producten."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen