Meest recente artikelen

Eieren invriezen: handig maar kan het?

Is dat wel een goed idee?

Eieren invriezen: handig maar kan het? Artikel

Eieren zijn een schitterend ingrediënt. Het zou dus handig zijn mocht ze zomaar uit de diepvries kunnen opdiepen. Maar kan dat zomaar, eieren invriezen?

Productieve kippen in je tuin of eieren in de aanbieding: soms heb je er plots te veel van in huis. Maar ze weggooien is natuurlijk zonde. Je kunt proberen om ze zo lang mogelijk in de koelkast te bewaren. Maar ook daar is de houdbaarheid beperkt. Kunnen we dan geen eieren invriezen? Ja dat kan, maar niet zomaar.

Gebakken eieren invriezen

Een omelet of roerei kun je prima diepgevroren bewaren. Ze blijven ongeveer 3 maand goed in de diepvries. Warm het ei weer op in de pan. Een roerei laat je best volledig ontdooien. Het invriezen kan een roerei echter droger maken. Voeg dan wat extra room toe voor de smeuïgheid.

Zitten er allerlei andere producten in je omelet, zoals kaas of groenten? Dan kun je ze even lang bewaren als het ingrediënt met de kortste houdbaarheid. Ook eieren die al verwerkt zijn in een gerecht kun je gerust invriezen. Let dan wel op andere ingrediënten die je beter niet invriest. Ook bereide gerechten blijven diepgevroren 3 maand goed.

Gekookte eitjes in de diepvries

Daar kunnen we kort in zijn. Gekookte eieren kun je niet invriezen en eet je beter meteen op. In de diepvries krijgen ze namelijk een onaangename, rubberachtige textuur. Gelukkig zijn er heel wat recepten waar je een restje gekookte eieren in kunt verwerken.

Rauwe eieren invriezen

Een rauw ei kun je invriezen, maar niet in z'n schelp. Die zou immers breken. Oplossing: het ei breken en klutsen voor het de diepvriezer in gaat. Je kunt kiezen of je het volledige ei of dooier en eiwit apart invriest. Eierdooiers of volledige eieren kun je 3 maand invriezen. Eiwit blijft diepgevroren een halfjaar goed. Gebruik ontdooide eieren enkel in warme bereidingen.

Tip: omdat de textuur van eigeel kan veranderen tijdens het invriezen, kun je wat suiker of zout toevoegen. Ze verlagen het vriespunt, wat de structuur beter intact houdt. Noteer dan wel wat je erbij hebt gedaan – voor je het weet, zit je met een zoete omelet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen