Meest recente artikelen

5 voedingsmiddelen waarvan je een overdosis kunt krijgen

Niet zomaar een beetje te veel

5 voedingsmiddelen waarvan je een overdosis kunt krijgen Artikel

Een overdosis chips is iets anders dan een overdosis nootmuskaat: wist je dat je van dat laatste zelfs kunt doodgaan? Van deze voedingsmiddelen eet of drink je maar beter niet te veel...

1 Chocolade

Oh nee, slecht nieuws voor chocoholics! Hun favoriete lekkernij kan, in te grote hoeveelheden, dodelijk zijn. De boosdoener is de stof teobromine. Al durven we te betwijfelen of ook maar iemand echt in één keer 85 grote repen – de dodelijke hoeveelheid chocolade – in één keer naar binnen kan werken. Geniet intussen maar van deze dessertjes met een toegelaten hoeveelheid chocolade!

2 Groene aardappelen

Aardappelen die je niet in het donker bewaart, kleuren groen. Dat komt doordat ze solanine bevatten, een stof die toxisch is. Meestal krijg je er gewoon buikkrampen van, maar als je 25 volledig groene aardappelen in één keer zou eten, zou die dosis solanine wel een keertje fataal kunnen zijn. Toch maar weggooien dus, die groene aardappelen!

 

3 Water

Voldoende water drinken is belangrijk, zeker op een warme dag, maar trop is te veel. 1,5 à 2 liter water per dag drinken is in normale omstandigheden genoeg. Meer kan ook, maar onze nieren kunnen maximaal 8 à 10 liter water verwerken op een dag. Drink je te veel water (al vanaf 6 liter per dag) dan kan het evenwicht tussen water en natrium in het bloed verstoord worden. Je bloeddruk wordt te laag en je lichaamscellen zetten uit – vooral wanneer dit in de hersenen gebeurt, is dat gevaarlijk. Je krijgt hoofdpijn en wordt misselijk. In extreme gevallen kun je zelfs sterven aan een watervergiftiging. Drink dus wanneer je dorst hebt, maar niet extreem.

4 Koffie

Te veel koffie drinken zorgt ervoor dat je slechter kunt slapen, dat weten we allemaal. Maar wist je dat je ook echt té veel koffie kunt drinken? 2 à 3 kopjes per dag kunnen best, maar drink je veel meer, dan kan je hartslag ernstig ontregeld raken, met alle nare gevolgen van dien. Gelukkig laat ons lichaam het meestal niet zo ver komen en heb je al lang maagpijn gekregen voor je aan de fatale dosis van 70 (!) kopjes per dag zit.

5 Nootmuskaat

Een van de specerijen die wij het allermeest gebruiken, na peper en zout, is misschien wel nootmuskaat: het ruikt heerlijk en geeft een fijne, kruidige smaak aan bechamelsaus, puree of speculaas. Maar wist je dat het ook twee giftige stoffen bevat die je hoofdpijn kunnen geven of zelfs een bad trip?  Het gaat om myristicine en flunitrazepam. Bij normaal gebruik merk je er niks van, maar wie te veel (meer dan 2 koffielepels) nootmuskaat gebruikt kan gaan zweten, krampen krijgen en een versnelde pols. Je kunt angstig en psychotisch worden en gaan hallucineren. In zeldzame gevallen kun je er zelfs dood van gaan. Geloof ons dus maar wanneer we het in recepten hebben over ‘een snuifje nootmuskaat’!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen