Meest recente artikelen

Dit zijn de beste manieren om (zelfgebakken) brood te bewaren

Slim!

Dit zijn de beste manieren om (zelfgebakken) brood te bewaren Artikel

Een lekker brood gebakken en benieuwd hoe je 't het best bewaart? Op deze manieren blijft je brood het langst vers!

Hieronder vind je enkele mogelijkheden om je brood lekker vers te houden. Zorg er in elk geval wél voor dat je brood goed afgekoeld is voor je 't opbergt: anders geeft de condens die vrijkomt een wak resultaat.

1. In een brooddoos

Deze ligt voor de hand: als je een brooddoos in huis hebt, bewaar je best daar je versgebakken brood in. Stop het eventueel eerst in een zak voor je 't in de brooddoos legt. Als je houdt van zacht brood, kiest je best voor een plastic zak, maar als je je brood krokant wilt houden, ga je beter voor een papieren exemplaar.

2. Op een snijplank

Dit is de goedkoopste en makkelijkste manier: zet je brood met de aangesneden kant naar beneden op de snijplank. Dat zorgt ervoor dat het kruim niet uitdroogt. Deze manier werkt prima, maar wel minder lang dan de andere mogelijkheden. Hou daar dus zeker rekening mee.

3. In een papieren zak

Je kunt je brood ook gewoon in een papieren zak bewaren. Zulke zakken zorgen voor goede luchtcirculatie, waardoor je korst krokant blijft. Is je brood al aangesneden? Leg het dan met de snijkant naar beneden en zet je zak zo in de kast.

TIP: Bewaar oude broodzakken van bij de bakker!

4. In een plastic zak

Heel wat mensen zweren bij een plastic zak als het over brood bewaren gaat, en dat is niet zonder reden: op deze manier blijft je brood het langst lekker zacht. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk lucht in de zak zit als je 'm verzegelt.

Het nadeel van deze methode? Ook je korst zal onvermijdelijk wat zachter worden. Gelukkig is ook daar een oplossing voor: maak de korst nat en zet je broodje zo'n 5 minuutjes in een voorverwarmde oven van 200°C. Et voilà: je korst is opnieuw superknapperig.

En de koelkast?

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, blijft brood absoluut niet langer vers in de koelkast: bij die lage temperaturen laat het zetmeel in het brood namelijk water los, waardoor het razendsnel uitdroogt. Niet doen, dus!

Invriezen kan wel, maar doe het dan wel wanneer je brood nog supervers is. Snij er alvast sneetjes van: die ontdooien sneller maar houden je beleg tegelijk lekker fris tot de middag. Hier lees je alles over brood invriezen.

In dit artikel ontdek je 6 andere dingen die je beter niet in de koelkast bewaart.

Is je brood toch niet meer zo vers?

Dan kun je er gelukkig nog vanalles mee doen! Als het nog niet té hard is, kun je er sneetjes van snijden en ze invriezen om daarna rechtstreeks te toasten, je maakt er heel makkelijk superkrokant paneermeel van, en ook broodpudding en verloren brood zijn prima ideeën.

Laat je zeker ook inspireren door deze toprecepten met oud brood:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen