Meest recente artikelen

Hoe weet je wanneer koekjes gaar zijn? Onze tips!

Wachten duurt lang

Hoe weet je wanneer koekjes gaar zijn? Onze tips! Artikel

Ongeduldig sta je voor de oven, te wachten op het moment dat je die heerlijk verse koekjes uit de oven mag halen. Maar hoe weet je wanneer koekjes gaar zijn?

Vervelend! Je kunt ze niet prikken zoals een cake en eens ze hard zijn, is het eigenlijk al te laat… Koekjes – ook harde – komen namelijk zacht uit de oven. Ze worden pas lekker krokant na het afkoelen. Dan zit je dus met een probleem… Want hoe kun je nu zien wanneer koekjes gaar zijn?

Nadat je de versgebakken koekjes uit de oven hebt gehaald, laat je ze afkoelen op de bakplaat. Intussen garen ze nog wat verder en worden ze al wat steviger. Dan pas kun je ze veilig verplaatsen naar een rooster om volledig af te koelen. Lees: zonder kruimelgevaar. Maar hoe weet je wanneer ze uit de oven mogen?

Elk type koekje bakt op een andere manier. Je volgt dus liefst altijd het recept. Pas je de ingrediënten aan omdat je bijvoorbeeld rekening houdt met intoleranties of gewoon omdat je iets niet in huis hebt?  Dat kan ook de baktijd en -temperatuur beïnvloeden. De baktijd in het recept is echter enkel een richtlijn. Koekjes hou je beter goed in het oog tijdens het bakken.

Zo zie je wanneer koekjes gaar zijn

  • Zie je goudbruine randjes, dan zijn de koekjes klaar. Chocoladekoekjes zijn natuurlijk al bruin. Dan kun je even testen of de randjes al krokant aanvoelen.
  • Koekjes met weinig bloem in het recept krijgen scheurtjes in de bovenkant en bij de randjes. Ze worden ook dof van kleur, eens ze gaar zijn.
  • Je kunt ook de onderkant checken. Wanneer lichtgekleurde koekjes gaar zijn, kleurt deze goudgeel en voelt hij stevig aan.
  • Check je koekjes al vanaf 5 minuten voor het einde van de baktijd. Kijk elke minuut na of ze toch nog niet klaar zijn.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen