Meest recente artikelen

Waarom de ene bakkwast de andere niet is

Weet wat je koopt

Waarom de ene bakkwast de andere niet is Artikel

Een bakvorm invetten, je koekjes doreren, gebraad bestrijken met marinade ... Dat doe je allemaal met een bakkwast. Maar zo'n borsteltje bestaat in vele uitvoeringen. Welke moet je kiezen?

Het materiaal: haartjes of siliconen?

Er bestaan bakborsteltjes met haartjes (met een houten of plastic steel) of van siliconen. Allebei hebben ze zo hun voor- en nadelen.

Siliconen kwastje

+ is heel makkelijk en grondig af te wassen

+ mag zelfs in de vaatwasser

+ bestaat in heel veel aantrekkelijke kleurtjes

+ verliest geen haren

+ neemt geen geurtjes op, dus ook geschikt om marinades aan te brengen zonder dat straks je appeltaart naar knoflook smaakt

– minder precies, en dus ook minder geschikt om te glazuren of om te doreren (je krijgt dan lijnen) of om een bakvorm met veel reliëf in te vetten.

Harenkwastje

+ als je kiest voor echte haren: natuurlijk materiaal

+ heel precies, komt in alle hoekjes en kantjes

+ kun je heel gelijkmatig mee werken

–  kan haren verliezen

–  indien je kiest voor een exemplaar met kunststof haren: die kunnen smelten bij contact met hete oppervlakken

–  stop je beter niet in de vaatwasser, tenzij het een kunststof exemplaar is

–  kan geuren opnemen

De vorm: rond of plat?

Een ronde kwast kan heel wat product opnemen, ideaal dus als je ‘m gaat gebruiken om een vorm of ovenschaal in te vetten of om gebak te doordrenken met siroop of likeur. Ook voor kleine bakvormpjes of schaaltjes is een ronde patisserieborstel handiger dan een platte.

Een platte kwast is dan weer prima geschikt voor alles wat in een gelijkmatige laag moet aangebracht worden, bijvoorbeeld om je cake te bestrijken met abrikozengelei of om een laagje glazuur aan te brengen. Met een smalle platte kwast kun je precies werken, maar voor grote oppervlakken kies je beter een breder exemplaar, type schilderkwast.

Hoe maak ik een bakkwast met haren schoon?

Zoals we al zeiden kun je een bakkwast met haren beter niet in de vaatwasser stoppen: de haren kunnen dan los komen. Je spoelt het borsteltje best meteen na gebruik uit in warm water met wat afwasmiddel. Zet het rechtop met de haren naar boven in een glas om te drogen, of hang het op. Zo blijven de haartjes mooi recht.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen