Meest recente artikelen

Gevulde kalkoen voor kerst: ons ultiem recept

De lekkerste kerstkalkoen

 • Deel dit artikel:
Gevulde kalkoen voor kerst: ons ultiem recept Artikel

Retro kerstklassiekers zijn weer helemaal in. Kerstkalkoen is heerlijk als je 'm juist bereidt, maar hoe doe je dat zo'n goddelijke sappige kalkoen op tafel zetten?

De voorbereidingen

 • Ga bij voorkeur voor een klein exemplaar van maximum 5 kilo. Kies ook het liefst voor een hoevekalkoen met kwaliteits- of biolabel.
 • Laat het karkas verwijderen. Het karkas is vaak een probleem bij opgevulde kalkoen: de warmte kan er niet snel genoeg door om de vulling even snel te garen als het vlees dat errond zit. Vraag je slager dus om het middelste stuk te ontbenen, de beenderen in de vleugels en de billen laat je voor de vorm beter zitten. Die geven ook flink wat smaak aan het vlees.
 • Om er zeker van te zijn dat je geen droge kalkoen op tafel zet, is pekelen cruciaal. Er wordt in weinig recepten over gesproken, maar Nigella Lawson is overtuigd: “Het vlees wordt er zo mals en kruidig van, en het snijdt zoveel makkelijker.” Vul een grote kookpot met 4 liter water, 400 gram zout, 200 gram rietsuiker en smaakmakers zoals laurier, rozemarijn of sinaasappel en voeg de kalkoen toe. Zorg dat de kalkoen volledig onder staat. Zet 1 of 2 dagen op een koude plek. Zie je zo’n pekelbad niet zitten? Strooi het zout goed van tevoren op je kalkoen. Voorzouten zorgt dat het zout zich gelijkmatig kan verspreiden, zodat het vlees ook binnenin op smaak wordt gebracht. Een paar uur heeft al effect, maar hoe langer hoe beter. Een kalkoen kun je gerust één of twee dagen van te voren met zout bestrooien en in de koelkast bewaren. Reken voor het zout op 1,25 % van het gewicht van de kalkoen.
 • Maak je vulling een dag vooraf, zodat die kan trekken. Maak zeker genoeg: voor een kalkoen van normale grootte (3,5 kg), maak je een 1,5 kg vulling.

Het vullen

 • Spoel de kalkoen onder koud water, dep droog met keukenpapier en laat 2 uur op kamertemperatuur rusten.
 • Vul de kalkoen! Let op dat je de kalkoen niet te vol steekt, zodat hij niet scheurt. Kippengehakt is een goede basis, appeltjes of veenbessen vallen bij iedereen in de smaak. Daarmee kun je dus weinig mis doen! Wij gaan voor 1,2 kilogram kippengehakt, gemengd met gebakken champignons, gefruite fijngesnipperde sjalot en knoflook, goudbruin gebakken spek, gestoofde kastanje en gekaramelliseerde appeltjes. Breng op smaak met tijm en peper en zout. Voeg zeker ook nog twee eitjes en wat broodkruim toe. Het gehakt mag een beetje vochtig zijn, maar moet rolbaar blijven.
 • Bind samen met keukentouw.
 • Kies een ovenschotel waar de kalkoen net in past, zodat het vel niet verbrandt. Bestrijk de bovenkant met flink wat boter en leg nog naast de kalkoen. Kruid extra goed met peper en zout.

In de oven

 • Tijd voor de oven! Reken 4 minuten oventijd per kg kalkoen. Belangrijk om de kalkoen niet uit te drogen: korst het vlees eerst in een oven van 180°C en gaar dan verder op 170°C. Bedruip het vlees regelmatig met braadvocht. Verhoog de laatste 15 minuten weer de oventemperatuur, voor een extra bruine en knapperige korst.
 • Klaar? Prik met een metalen priem in het vlees, tel tot drie en haal de priem eruit. Als de priem warm is, is de kalkoen binnenin ook warm. Plakt er geen gehakt aan, dan is alles binnenin goed gegaard. Wil je écht zeker zijn? Plaats dan een kernthermometer in het dikste gedeelde van de dij, maar zorg dat de pin niet tegen het bot aan zit. Als het goed is, bedraagt de kerntemperatuur van het vlees 82°C en die van de vulling tussen de 60°C en 70°C. Zijn de poten nog niet gaar? Smeer het vlees opnieuw in met boter en rooster nog 20 à 30 minuten in de oven.

Serveren

 • Haal de kalkoen uit de oven en laat 20 minuten rusten onder aluminiumfolie op een serveerschaal. Maak intussen een lekker sausje met het vocht in de ovenschaal.
 • Snij de kalkoen in het midder waar je in 1 keer 1 snede kunt maken en snij de gevulde kalkoen dan in mooie sneden en serveer met het braadvocht.

De lekkerste vullingen

Zoete vulling: gehakt met rozijnen, pruimen, appel of veenbessen.

Krokante vulling: gehakt gemengd met noten en kruiden.

Vulling van ‘t seizoen: gehakt met champignons en kruiden.

Extra feestelijk: met verse kruiden, truffel en cognac.

De perfecte kalkoenplanning

 • 1 tot 2 dagen voor het feest. Pekel de kalkoen of zout ze voor.
 • 4.30 uur vooraf. Haal de kalkoen uit de koelkast (en uit het pekelwater). Laat hem minstens 1 uur op kamertemperatuur komen. Steek kalkoen never ever in de oven als hij nog koud aanvoelt, dan wordt hij gegarandeerd taai.
 • 3.30 uur vooraf. Plan 30 minuten in om hem droog te vegen, te vullen, te beboteren en dicht te vouwen.
 • 3 uur vooraf. Bak de kalkoen tot hij gaar is. Reken op ongeveer 20 minuten per 500 gram, dus 2.40 uur voor een kalkoen van 4 kilogram.
 • 20 minuten vooraf. Vergeet niet dat de kalkoen nog zo’n 20 minuten moet rusten voor je ‘m kunt aansnijden.

Heerlijke recepten voor kerstkalkoen

Liever geen volledige kalkoen?

Is een volledige kalkoen te veel, maar ben je wel dol op de smaak? Dan zijn deze recepten met kalkoen de ideale oplossing!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen