Meest recente artikelen

Gevulde kerstkalkoen: het ultieme recept

Kalkoen op z'n kerstbest

Gevulde kerstkalkoen: het ultieme recept Artikel

Retro kerstklassiekers zijn weer helemaal in. Gevulde kerstkalkoen is heerlijk als je hem juist bereidt, maar hoe zet je zo'n perfect gegaarde, sappige kalkoen op tafel?

De voorbereidingen

 • Ga bij voorkeur voor een klein exemplaar van maximum 5 kilogram. Kies ook liefst voor een hoevekalkoen met een kwaliteits- of biolabel.
 • Laat het karkas verwijderen. Het karkas is vaak een probleem bij een gevulde kerstkalkoen: het houdt warmte tegen, waardoor de vulling veel trager gaart dan het vlees dat errond zit. Vraag je slager dus om het middelste stuk te ontbenen. De beenderen in de vleugels en de billen laat je voor de vorm beter zitten. Die geven namelijk flink wat smaak aan het vlees.
 • Om er zeker van te zijn dat je geen droge kalkoen op tafel zet, is pekelen cruciaal. Er wordt in weinig recepten over gesproken, maar tv-chef Nigella Lawson is er heilig van overtuigd: “Het vlees wordt er zo mals en kruidig van, en het snijdt zoveel makkelijker.” Vul een grote kookpot met 4 liter water, 400 gram zout, 200 gram rietsuiker en smaakmakers zoals laurier, rozemarijn of sinaasappel en dompel de kalkoen erin onder. Zet alles vervolgens één of twee dagen op een koude plek. Zie je zo’n pekelbad niet zitten? Bestrooi de kalkoen dan goed van tevoren met zout. Voorzouten zorgt dat het zout zich gelijkmatig kan verspreiden, zodat het vlees ook vanbinnen op smaak wordt gebracht. Met enkele uurtjes bekom je al een effect, maar één of twee dagen van tevoren is nog beter. Om te weten hoeveel zout je best gebruikt, reken je best op 1,25% van het gewicht van de kalkoen.
 • Maak je vulling de dag voordien, zodat die kan trekken. Maak ook zeker genoeg: voor een kalkoen van normale grootte (3,5 kg), heb je ongeveer 1,5 kg vulling nodig.

Het vullen

 • Spoel de kalkoen onder koud water, dep hem droog met keukenpapier en laat hem 2 uur op kamertemperatuur rusten.
 • Vul de kalkoen. Let op dat je de kalkoen niet te vol propt, om te voorkomen dat hij scheurt. Kippengehakt is een goede basis, appeltjes of veenbessen vallen bij iedereen in de smaak. Wij gaan voor 1,2 kilogram kippengehakt, gemengd met gebakken champignons, gefruite fijngesnipperde sjalot en knoflook, goudbruin gebakken spek, gestoofde kastanje en gekaramelliseerde appeltjes. Breng op smaak met tijm en peper en zout. Voeg ook twee eitjes en wat broodkruim toe. Het gehakt mag wat vochtig zijn, maar moet kneedbaar blijven.
 • Bind alles samen met keukentouw.
 • Kies een ovenschotel waar de kalkoen net in past, zodat het vel niet verbrandt. Bestrijk de bovenkant met flink wat boter en leg nog wat extra naast de kalkoen. Kruid goed met peper en zout.

In de oven

 • Tijd om de kerstkalkoen in de oven te schuiven! Reken ongeveer op 40 minuten oventijd per kg kalkoen. Belangrijk is om de kalkoen niet uit te drogen: korst het vlees eerst in een oven van 180 °C en gaar het vlees verder op 170 °C. Bedruip het vlees regelmatig met braadvocht. Verhoog de laatste 15 minuten de oventemperatuur weer, voor een extra bruine en knapperige korst.
 • Klaar? Prik met een metalen priem in het vlees, tel tot drie en haal de priem eruit. Als de priem warm is, is de kalkoen binnenin ook warm. Plakt er geen gehakt aan, dan is alles binnenin goed gegaard. Wil je écht zeker zijn? Plaats dan een kernthermometer in het dikste stuk van de dij, maar zorg dat de punt niet tegen het bot aan zit. Als het goed is, bedraagt de kerntemperatuur van het vlees 82 °C en die van de vulling tussen de 60 °C en 70 °C. Zijn de poten nog niet gaar? Smeer het vlees opnieuw in met boter en rooster nog eens 20 à 30 minuten in de oven.

Serveren

 • Haal de kalkoen uit de oven en laat het vlees 20 minuten rusten onder aluminiumfolie op een serveerschaal. Maak intussen een lekkere saus met het vocht in de ovenschaal.
 • Snijd de kalkoen in het midden waar je in één keer één snede kunt maken en versnijd de gevulde kalkoen dan in mooie stukken en serveer met het braadvocht.

 

De perfecte kalkoenplanning

 • 1 tot 2 dagen voor het feest: Pekel de kalkoen of zout ze voor.
 • 4,5 uur ervoor: Haal de kalkoen uit de koelkast (en uit het pekelwater). Laat hem minstens 1 uur op kamertemperatuur komen. Steek kalkoen nooit in de oven als hij nog koud aanvoelt, dan wordt hij gegarandeerd taai.
 • 3,5 uur ervoor: Plan 30 minuten in om hem droog te vegen, te vullen, te beboteren en dicht te vouwen.
 • 3 uur ervoor: Bak de kalkoen tot hij gaar is. Reken op ongeveer 20 minuten per 500 gram, dus 2.40 uur voor een kalkoen van 4 kilogram.
 • 20 minuten van tevoren: Vergeet niet dat de kalkoen nog zo’n 20 minuten moet rusten voor je ‘m kunt aansnijden.

Heerlijke recepten voor kerstkalkoen

Liever geen volledige kalkoen?

Is een volledige kalkoen te veel, maar ben je wel dol op de smaak? Dan zijn deze recepten met kalkoen de ideale oplossing!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen