Recept

Gevulde kalkoen met appel en spruitjes

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 150°C. Smelt 100 g boter in een pan en giet de witte wijn en kippenfond erbij. 

  2. 2

    Maak de kruidenboter. Meng de boter met de verse kruiden, de geraspte citroenschil, de geperste knoflook en zout. Smeer 2/3 van deze kruidenboter voorzichtig onder het vel van de kalkoen, en de rest op de bovenkant.

  3. 3

    Pel de uien, maak de wortel en selder schoon. Snij de uien en de citroen in partjes, de wortel en selder in stukken en stop ze in de holte van de kalkoen. Bind de poten en vleugels met keukentouw vast. Drenk een neteldoek in de gesmolten 'wijnboter' en bedek er de kalkoen mee. Schuif de kalkoen in een schaal in de oven. Bedruip elke 20 à 30 minuten met braadvocht en lepel er indien nodig nog extra 'wijnboter' bij. De kalkoen is gaar als hij de kerntemperatuur 70-75°C bereikt heeft. Reken op 20 minuten per 450 g. Voor deze kalkoen van 3 kg reken je best op 2 à 2,5 uur.

  4. 4

    Verwijder de neteldoek 30 à 45 minuten voor het einde van de baktijd om de kalkoen mooi te laten kleuren. Laat de kalkoen 15 minuten rusten, voor je ze versnijdt. 

  5. 5

    Maak de spruitjes schoon en blancheer ze beetgaar. Spoel met koud water. Schil en snij de appelen en de uien in partjes en leg ze in een ovenschaal. Verdeel er de boter en honing over en schep goed om. Kruid met peper, zout en tijm. Zet 30 minuten mee met de kalkoen in de oven. Schep er de laatste 10 minuten de veenbessen en de spruitjes mee onder.

    Tip: Lekker met kroketjes.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Gevulde kalkoen met appel en spruitjes

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!