Meest recente artikelen

Wat is skyr, die IJslandse yoghurt waar iedereen over spreekt?

Voor een Scandinavisch ontbijt

Wat is skyr, die IJslandse yoghurt waar iedereen over spreekt? Artikel

Sinds een tijdje vind je bij de yoghurt in de koeltoog van de supermarkt een nieuw product: skyr. En eigenlijk... is het géén yoghurt!

Skyr – je spreekt het uit als skir – bestaat al meer dan duizend jaar in IJsland. Het is een traditioneel product dat op elke boerderij werd gemaakt, en waarvan de oorsprong teruggaat tot de tijd van de Vikingen. Omdat er drie keer meer melk in gaat dan in normale yoghurt en het met een andere bacteriecultuur gemaakt wordt, mag je het officieel geen yoghurt noemen. Qua textuur lijkt het een beetje op de dikke, romige Griekse yoghurt of plattekaas.

Waarom skyr zo goed voor je is

Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet. Dat laatste maakt het product zo bijzonder. Ter vergelijking: in eenzelfde portie Griekse yoghurt zit 8 à 10 g vet. Het hoge eiwitgehalte maakt skyr ook erg geschikt voor sporters: het ondersteunt het spierherstel en de spieropbouw.

Hoe eet je skyr?

Wij eten 'm het liefst van al natuur en ongezoet: met wat granola en seizoensfruit erbij, klaar. Er bestaan ook soorten skyr met toegevoegd fruit, maar je begrijpt dat daar dan meestal ook suikers aan zijn toegevoegd. Ons advies: doe het zelf! Skyr kan trouwens ook prima dienst doen als gezonde vervanger van een toef slagroom op je favoriete dessert. Probeer het eens bij deze crumble van appel en braambes, bijvoorbeeld.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen