Meest recente artikelen

Pannenkoeken zonder ei: kan dat?

Als je geen eieren mag eten

Pannenkoeken zonder ei: kan dat? Artikel

Omdat je allergisch bent, omdat je vegan eet, omdat de eieren op zijn... Er kunnen zoveel redenen zijn waarom je pannenkoeken wilt bakken zonder ei. Maar lukt dat wel?

Eieren in pannenkoekenbeslag zorgen ervoor dat het beslag lekker luchtig wordt, en dat je een beslag krijgt met een beetje binding. Maar ze zijn niet noodzakelijk als je pannenkoeken wilt bakken. Pannenkoeken zonder ei zullen dus een beetje minder luchtig zijn en ook een beetje anders smaken.

Zo maak je pannenkoeken zonder ei

Heb je geen eieren meer in huis, of mag je ze om een medische reden niet eten? Probeer dan een van deze manieren:

  • laat gewoon de eieren weg uit het beslag en voeg bakpoeder toe, ongeveer 1 koffielepel per halve liter melk. Dat laatste zorgt ervoor dat je pannenkoeken lekker luchtig worden. Is het beslag wat te dik, voeg dan een beetje extra melk toe.
  • elk ei kun je ook vervangen door 3 eetlepels maïszetmeel, om een gebonden beslag te krijgen.
  • vervang het ei door geplette banaan: 1 banaan volstaat om 3 eieren te vervangen. Dit smaakt natuurlijk ook wel een beetje anders.
  • gebruik eivervanger (verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel of online, volg de aanwijzingen op de verpakking): je recept zal hetzelfde smaken, maar het duurt iets langer voor je pannenkoek mooi bruin is.
  • soms wordt ook geweekt chia- of lijnzaad gebruikt om het beslag te binden. Ter vervanging van 1 ei gebruik je 1 eetlepel gemalen zaadjes die je enkele minuten weekt in 3 eetlepels water.

Wil je pannenkoeken bakken zonder ei voor iemand die vegan is? Vergeet dan niet ook de melk (en eventueel de boter om te bakken) te vervangen door een plantaardig alternatief, want veganisten eten niets van dierlijke oorsprong.

 Probeer bijvoorbeeld deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen