Meest recente artikelen

Zo maak je het perfecte spiegelei

Een echte ontbijtklassieker

Zo maak je het perfecte spiegelei Artikel

Een lekker spiegeleitje is onmisbaar op de ontbijttafel, maar hoe maak je het perfecte spiegelei? Met deze toptips van redactrice Jolien blijft de dooier mooi glanzend en is het eiwit perfect gaar.

1 Gebruik kakelverse eieren op kamertemperatuur

Verse eieren zijn het lekkerst. Hun dooier is stevig en het wit hangt dik samen. Laat de eieren op kamertemperatuur komen. (Wist je trouwens dat je ze beter niet in de koelkast bewaart?) Ben je niet zeker of een ei nog goed is? Zo kom je het te weten.

2 Ga voor ei zonder spikkels

Breek het ei eerst in een kopje (kan jij het met één hand?). Dan gaat de dooier niet kapot en zie je of er geen rode of zwarte puntjes in zitten. Haal die eruit met een eierschelp. Véél minder gedoe dan met een vork.

3 Kies de juiste vetstof

Jamie Oliver zweert bij olie: "De match tussen fruitige olijfolie en de smaak van romige eieren benadert de perfectie." Redactrice Jolien vindt de rijke smaak van boter net heerlijk. Ons advies: bedenk waarbij je het ei serveert. Op een toast met avocado of een roerbakgerecht met rijst is een in olie gebakken ei heerlijk. Bij ham, asperges
of brood is boter een aanrader. Wacht met het toevoegen van het ei tot de boter gestopt is met bruisen, maar nog niet is verkleurd.

4 Maak het perfect rond

Ooit al gedacht aan een bakring? Splits het ei. Zet de bakring in de pan en doe het eiwit erin. Laat voorzichtig garen. Zodra het grotendeels wit is, maar de kern nog niet helemaal gaar, leg je de dooier erbovenop. Laat nog een kleine minuut op het vuur staan voor je het spiegelei op een voorverwarmd bord laat glijden. Hier lees je hoe je borden kunt verwarmen.

5 Bepaal hoe krokant of zacht je je ei wilt

Je hebt chefs die zweren bij een heet vuur, anderen geven hun ei de tijd. Dit moet je weten: een hoog vuur zorgt voor een krokant, bruin randje, maar ook een chewy kantje. Een laag vuur betekent een zacht en uwelig eiwit. Jolien begint op vrij hoog vuur en zet het vervolgens wat zachter zodat het ei rustig kan garen. Zo krijg je een kleine crisp onderaan, maar blijft het zacht van textuur en vermijd je verbrande randjes.

6 Ga voor eieren zonder snot

Het eiwit van een spiegelei mag niet lopen. Bestrijk de bovenkant van het eiwit daarom met warme boter. Zet de pan weer op het vuur en smelt een vers klontje boter. Schep met een lepeltje wat gesmolten boter voorzichtig langs het randje van de dooier zodat het laatste stukje eiwit stolt. Zorg wel dat de boter de dooier niet raakt, anders verkleurt die.

7 Ga voor glans

Als je zout op eigeel strooit, wordt het dof. Serveer je spiegelei daarom met een schaaltje grof zout erbij, zodat iedereen zijn eigen ei op smaak kan brengen.

Nog meer tips voor de perfecte eitjes

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen