Meest recente artikelen

Chocolademousse: zo maak je het

Al onze tips om 'm te perfectioneren

Chocolademousse: zo maak je het Artikel

Chocolademousse of kortweg chocomousse is misschien wel hét ultieme dessert. Met slechts een paar ingrediënten en een klopper maak je een hemelse mousse die smelt op je tong.

Chocolademousse maken is niet zo moeilijk, maar soms kan hij wat slapjes uitvallen. Wij geven je een paar tips zodat hij altijd lukt!

Ons basisrecept voor chocolademousse

Dit heb je nodig voor 4 personen:

 • 125 g fondantchocolade (min. 70% cacao)
 • 2 eidooiers
 • 3 eiwitten
 • 60 g suiker
 • 1 snuifje zout
 • 60 ml slagroom (min. 35% V.G.)

Zo ga je te werk:

 1. Smelt de chocolade au bain-marie. Dit wil zeggen: zet een steelpan met water op het vuur en breng het water aan de kook. Zet het vuur wat zachter. Hak de chocolade in stukjes van gelijke grootte (of gebruik speciale smeltchocolade in druppels), zo zul je sneller een gesmolten massa zonder klontertjes krijgen. Doe de chocolade in een glazen kom en zet deze op de pan met heet water, maar zo dat de bodem van de kom het water niet raakt. Zorg er ook voor dat er geen druppels water in de gesmolten chocolade kunnen terechtkomen, want dit zorgt ervoor dat de chocolade hard wordt. Roer met een houten lepel af en toe om, tot de chocolade volledig gesmolten is. Laat afkoelen tot 45 à 50°C – gebruik een keukenthermometer om de temperatuur te controleren.
 2. Klop de eidooiers met de suiker tot een dikke witte massa, met een garde of met de kloppers van de mixer. Deze dikke witte massa noemen we ook wel een ruban: het mengsel loopt als een lint van je klopper. Lang genoeg kloppen zorgt ervoor dat je mousse stevig blijft.
 3. Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout. Gebruik hiervoor een glazen of metalen kom (geen plastic) en ontvet ze eerst met een huishoudpapiertje met wat azijn of citroensap.

  Klop in een andere kom de slagroom lobbig – dat is niet helemaal stijf. Deze kom hoef je niet te ontvetten.

 4. Spatel de helft van de slagroom door het chocolademengsel, met langzame bewegingen van boven, langs de rand van de kom naar beneden, en vervolgens terug naar boven. Spatel daarna op dezelfde manier het ei-suikermengsel erdoor, en dan het eiwit. Eindig met de rest van de slagroom.
 5. Verdeel de chocolademousse over glaasjes, en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Werk af met kant-en-klare meringues of extra slagroom.

Waarom? Daarom!

 • Waarom moet je voor chocolademousse chocolade gebruiken met een cacaogehalte van minimaal 70%?
  Chocolademousse maak je met fondantchocolade, en hoe hoger het percentage cacao, hoe beter de smaak. De chocomousse wordt zo ook niet te zoet.
 • Waarom moet je de gesmolten chocolade laten afkoelen?
  Als de chocolade nog te warm is, zakt de slagroom in en wordt het eiwit vloeibaar. Je krijgt dan een minder luchtige mousse.
 • Waarom moet je slagroom gebruiken met een vetgehalte van minimaal 35%?
  Alleen slagroom met een voldoende hoog vetgehalte kun je opkloppen. Het vet is nodig om stevigheid te geven aan je mousse.
 • Waarom voeg je zout toe? Het is toch een dessert?
  Een snuifje zout helpt om het eiwit mooi stevig te kloppen én verdiept de smaak. Het gaat maar om een snuifje, een heel kleine hoeveelheid dus.

Nog meer recepten voor chocolademousse

Of je nu houdt van witte chocolademousse, chocomousse zonder room of chocolademousse met fruit, wij hebben vast een recept dat in de smaak valt.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen