Meest recente artikelen

Een kerstmenu voor grote groepen

Koken voor véél gasten? Geen probleem!

Een kerstmenu voor grote groepen Artikel

Schuiven er dit jaar wel héél veel gasten aan je kersttafel? Geen zorgen: dit menu voor een grote groep maak je net zo makkelijk voor 20 als voor 4 personen klaar.

Koken voor een grote groep kan intimiderend zijn; zeker als het om een heus kerstmenu gaat. Maak je geen zorgen; met dit menu komt alles goed! Bekijk zeker deze checklist zodat je weet hoeveel vlees/vis/groenten/kroketten je moet voorzien per persoon, schenk jezelf alvast een glaasje cava in en ga vol goeie moed aan de slag.

Tip: bij al onze recepten kun je het aantal personen aanpassen met de + of – bij de ingrediënten. De hoeveelheden worden dan automatisch aangepast.

Zie je zelf koken voor zo'n grote groep toch niet meteen zitten? Overweeg dan een fondue- of gourmetavond: supergezellig en helemaal relax. En die gourmetlucht krijg je achteraf zó weer uit je woonkamer.

Hapjes

Kies niet voor een heleboel minihapjes die individueel moeten afgewerkt worden, maar ga voor iets wat je in één keer voor veel mensen kunt klaarmaken. Een lekkere dip, bijvoorbeeld. Of tortillarolletjes. Ook soep kan als hapje: je maakt één pan en verdeelt die over kleine aperoglaasjes of minikopjes. En zo'n aperokrans, die valt in de smaak bij jong en oud. Hier vind je nog meer eetbare kransen. Opgelet, hier heb je vooraf wel wat werk aan, maar misschien kun je 'm samen met de (klein)kinderen maken. 3 à 5 verschillende hapjes zijn voldoende als er nog een heel menu volgt.

Voorgerecht

Maak het jezelf niet te moeilijk: hou het bij een feestelijk afgewerkte soep. Die kun je makkelijk van tevoren maken, is – meestal toch, we hebben het niet over kreeftensoep – budgetvriendelijk én neemt niet heel je keuken in beslag voor het serveren. Nog meer feestelijke soepen vind je hier.

Een soep maak je net zo makkelijk voor een grote als voor een kleine groep gasten. Maak een extra grote pot (reken 1 liter per 4 personen) en zet enkele toppings op tafel, zodat iedereen zelf zijn of haar soepje kan personaliseren.

Hoofdgerecht (vis, vlees en veggie)

Of je nu 1 of 2 ovenschotels in de oven schuift: qua werk scheelt ‘t niet zoveel. Kies voor iets luxueuzere ingrediënten als vis, truffel of speciale groenten en zo’n ovenschotel misstaat helemaal niet op je kerstmenu. Niet zo’n fan van vis? Hier vind je 9 andere ideeën voor feestelijke ovenschotels.

Ook gemakkelijk voor een grote groep, is een feestelijke stoofpot: een eenvoudig winterslaatje of een appeltje met veenbessen en wat kroketjes erbij, en klaar.

Individuele stukken vis of vlees bakken doe je beter niet voor een grote groep. Als je geen profkeuken hebt, is het moeilijk om alles tegelijkertijd warm op tafel te brengen.

Dessert

Als je geen zin hebt om voor iedereen aan tafel een individueel dessertje klaar te maken, kies je best voor een taart of een cake: daarmee zit je meestal safe voor 6 personen of meer. Vul aan met wat (gekochte) koekjes of wat roomijs met advocaat, en je avond kan niet meer stuk.

Op zoek naar nog meer feestmenu’s? Wij verzamelden er meer dan 100 voor jou!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen