Dankzij deze trucjes weet je of de olie in je pan heet genoeg is
Handig als je 'n krokant korstje wil.
Als je je vlees lekker sappig wil houden, is 't echt een must om het toe te schroeien in een hete pan. Maar hoe weet je eigenlijk of de olie waarin je bakt heet genoeg is? Deze trucjes helpen je een handje.
1. Rijstkorrel
Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van 'n heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan. Bij de juiste temperatuur (dat is rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen. Wanneer de olie rond 't korreltje begint te 'bruisen', ben je good to go.
2. Houten lepel
Geen rijst bij de hand? Geen probleem! Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie. Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen. Dit trucje lukt trouwens ook prima met eetstokjes!
3. Stukje brood
De temperatuur iets nauwkeuriger inschatten, kan met een stukje brood. Brood wordt namelijk krokant en goudbruin in zo'n 30 seconden als de olie een temperatuur heeft van 160°C. Bij een temperatuur van 180°C duurt dat nog maar 15 seconden, en als de olie 190°C warm is, heeft 't brood maar 10 seconden nodig om krokant te worden.