Meest recente artikelen

5x de lekkerste saus bij kip

En zo maak je ze

5x de lekkerste saus bij kip Artikel

Een lekkere saus is de basis van een heerlijk gerecht. Zo past dat sappig gebraden kipje perfect bij een zachte champignonroomsaus of een zoet currysausje met appel. Het geheime ingrediënt? Fond. Want een goeie fond is de basis van een geweldige saus. Lees onze 5 suggesties voor de lekkerste saus bij kip.

Bouillon of fond?

Wat is het verschil eigenlijk? Aan de basis van een fond ligt bouillon. Door een bouillon urenlang te laten inkoken en te reduceren ontstaat een smaakbommetje van een extract: fond. Die is veel krachtiger van smaak en vormt de basis van verschillende culinaire sauzen. Heb je een kip gebraden in de oven? Dan kan je de braadjus met fond 'deglaceren' (die heerlijke aanbaksels blussen en losroeren), enkele ingrediënten toevoegen (vb. room, kruiden,…) en zo snel een lekker sausje op tafel toveren.

5 kiplekkere sausjes

Champignonroomsaus

Champignonroomsaus is zo'n klassieke saus die altijd in de smaak valt. Heerlijk bij kip en je maakt ze eenvoudig zelf.

Kerriesaus

Kip met kerriesaus is nog zo’n topsaus die je gewoon zelf kunt maken. Maak ‘m pittig of eerder zoet afhankelijk van je smaak. Heerlijk bij kip en een echte gezinsfavoriet.

Dragonsaus

Verzamel een vers bosje dragon en maak zelf een romige dragonsaus om bij gevogelte te serveren.

Peperroomsaus

Pepersaus past perfect bij een stukje Mechelse koekoek en wat butternutpuree. Maak ‘m zelf met onderstaand recept.

Druivensaus

Ga voor een feestelijke saus bij je kip en maak eens deze druivensaus. Lekker met gebakken aardappelen erbij.

Tips voor de perfecte saus

  1. Smaakt je saus te zout? Leg dan een rauwe, geschilde aardappel in de kookpot en laat het geheel zachtjes verder koken. De aardappel zal het teveel aan zout ‘opslorpen’.
  2. Heb je nog een restje fond over? Vries het dan gewoon in in een goed afgesloten pot. Let wel: je kan het maar één keer invriezen. Daarom kan je restjes fond beter bewaren in een ijsblokjesvorm in de diepvriezer. Handig gedoseerd!
  3. Voor 4 personen reken je bij een hoofdgerecht op 250 ml saus.
  4. Voeg verse, gehakte tuinkruiden pas op het einde toe aan je saus en laat ze niet meekoken. Zo blijven ze fris van kleur en smaak.
  5. Voeg bij een gebonden saus op het einde een klontje koude boter toe. Zo gaat je saus mooi glanzen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen