Meest recente artikelen

Sushi voor beginners

Start to sushi...

Sushi voor beginners Artikel

Sushi is de afgelopen jaren erg populair geworden. Wil je voor het eerst sushi gaan eten?  Dan moet je dit zeker weten! En we beantwoorden de vraag: Hoe eet je met stokjes?

Sushi

Sushi is een veelgegeten gerecht in Japan. Een stuk sushi bestaat uit rijst met daarop of -in verschillende ingrediënten. Vaak bevat sushi (rauwe) vis, maar er zijn ook varianten met vlees of vegetarisch. Meestal wordt er ook zeewier gebruikt, dit zie je vooral bij de rolletjes die maki worden genoemd. Sushi in een puntzakje van zeewier heet temaki en nigri is de variant waarbij de vis op een blokje rijst ligt.

Sashimi

Sashimi is het Japanse woord voor 'dun gesneden rauwe vis'. Wanneer je dit besteld krijg je dus meestal rauwe vis, zonder rijst. Wanneer je dit zelf wilt maken, is hele verse vis een vereiste. Het beste ga je hiervoor naar de visboer.

Bij sushi en sashimi worden traditioneel 3 dingen geserveerd:

  1. Wasabi pasta wordt gemaakt van mierikswortel. Dit wordt gebruik in, maar ook bij, de sushi. Je kunt hier de sushi lichtjes in dippen, maar het is wel erg pittig!
  2. Sojasaus wordt gemaakt met sojabonen, graan, zeezout en water. Sojasaus wordt geserveerd in een klein schaaltje en hierin dip je de sushi nadat deze in de wasabi is gedipt.
  3. Gember speelt een belangrijke rol in de Japanse keuken. Het is gebruikelijk om twee stukken sushi een stuk ingelegde gember te eten om de smaak te neutraliseren.

Eten met stokjes

Wanneer je in een sushirestaurant gaat eten, krijg je stokjes om mee te eten. Wanneer je stokjes vastpakt leg je het onderste stokje tussen hand en duim, waarbij deze leunt tegen de middelvinger. Het bovenste stokje balanceert op je duim en wordt met je middel- en/of wijsvinger bewogen.  Het is even oefenen. Maar ook als het niet lukt, is het niet erg. Het is namelijk geaccepteerd om sushi met je handen te eten. Pak de sushi dan tussen duim en wijsvinger vast.

Wil je zelf sushi maken?

Probeer dan onze sushi. Óf kies tussen sushiballetjes en sushi van gerookte zalm.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen