Meest recente artikelen

10 dingen die je nooit in de blender mag stoppen

Dit moet je weten

10 dingen die je nooit in de blender mag stoppen Artikel

Wie er eentje in huis heeft, zal het beamen: er zijn weinig keukentools handiger dan een blender. Je maakt er in geen tijd lekkere smoothies, soepen en hummus mee. Toch zijn er een paar dingen die je maar beter niet in een blender stopt. Wij vertellen je waarom.

Knoflook

Bijna elke blender heeft een rubberen rand om lekken te voorkomen, maar het is net die rubberen barrière die sterke smaken zoals die van knoflook kan overnemen. Niet zo leuk als je de volgende dag een frisse ontbijtsmoothie wilt klaarmaken… Gebruik liever een knoflookpers en voeg de knoflook zo toe aan je pesto, bijvoorbeeld.

IJsblokjes en bevroren producten

Met een krachtige blender kun je crushed ice of een smoothie met bevroren fruit maken, maar niet elke blender kan dat aan. Is jouw blender minder sterk, zorg er dan voor dat je bevroren producten eerst even laat ontdooien. En ijs crushen, dat kan ook op deze manier.

Aardappelen

Aardappelpuree maken in een blender lijkt misschien een goed idee, maar dat is het jammer genoeg niet: de messen zullen de aardappelen te sterk bewerken, waardoor ze te veel zetmeel afgeven. Het resultaat is een lijmachtige substantie, en zeker geen smeuïge puree. Helaas!

Gedroogd fruit en gedroogde groenten

Gedroogde vruchten en groenten (bijvoorbeeld gedroogde tomaten)hebben een vrij taai omhulsel en plakken gemakkelijk aan de messen van de blender. Dat betekent dat je ze niet zo gemakkelijk fijn zult kunnen malen. Wil je toch gedroogde vruchten of groenten gebruiken? Laat ze dan eerst even weken of voeg voldoende vloeistof toe aan je mengsel.

Groene bladgroenten

Spinazie en andere bladgroenten zijn gezonde toevoegingen aan smoothies, maar ze worden snel vaal of bruin als je ze in de blender stopt. Wil je toch een felgroene smoothie? Dompel de bladgroenten dan eerst even onder in ijswater voor je ze toevoegt.

Gember

Grote stukken gember in de blender? Slecht idee. Gember heeft zo'n vezelachtige textuur dat je op 't einde enkel nog de vezels zult proeven, en da's allesbehalve aangenaam. Hak de gember dus eerst fijn voor je 'm in de blender gooit.

Peperbollen

Peperbolletjes en blenders zijn om verschillende redenen niet zulke goeie maatjes: ten eerste vliegen de bolletjes rond in de blender en zul je ze dus niet kunnen vermalen tot fijn poeder, en ten tweede beland je ongewild in een ware peperwolk als je het deksel van de blender neemt. Dus tenzij je de rest van de namiddag wilt hoesten, haal je daarom maar beter je pepermolen (of vijzel) boven.

Hete vloeistoffen

Laat kokend hete soepen altijd even afkoelen voor je ze blendt. De stoom van de warme soep zou de druk in de blender anders zodanig kunnen verhogen, dat het deksel niet meer stevig vaststaat. Zo zou je je weleens ernstig kunnen verbranden.

Koffiebonen

Sommige blenders kunnen probleemloos koffiebonen vermalen, maar met een standaardblender probeer je dat maar beter niet. Het koffiegruis zal niet homogeen zijn, en dat kan de smaak van je kop koffie beïnvloeden. Een koffiemolen is nog altijd de beste keuze.

Keukengerei

Het klinkt logisch, maar als je blender aan staat, stop je er maar beter geen lepels, spatels en dergelijke in. Maak er een gewoonte van om de blender van zijn standaard te halen voor je erin roert. Zo voorkom je al heel wat ongelukken.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Voor meer blender-informatie, lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen